Vízipari társulást hoznak létre

2019.11.28. 11:57

A szennyvíziszap újrahasznosítását is megoldhatja az európai társulás

A Külügyminisztérium támogatásával működő Vízipari Pályázati Programban egy Európai Területi Társulás létrehozását tűzték ki célul szlovén, horvát, román, magyar és szerb vízipari partnerek bevonásával, erről csütörtökön tartottak konferenciát Szegeden a Szegedi Vízmű Zrt. szervezésében.

K. A. R.

Lapunk kérdésére Tóth-Godó Valéria projektmenedzser elmondta, a tervek szerint jövő tavasszal írják alá az együttműködési megállapodásról szóló szerződést, aminek egy megvalósíthatósági tanulmány ad alapot, ezt az idén dolgozták ki.

Megtudtuk, céljuk a Kárpát-medencében működő vízművek szakmai, ágazati problémáinak megoldása, valamint olyan uniós forrásokból megvalósuló projektre szeretnének pályázni közösen, amire egy vízmű önállóan nem lenne képes. Mint mondta, szükség van infrastrukturális beruházásokra, rekonstrukcióra és újításokra is, de a fő cél nem ez, hanem hogy nagyobb horderejű témákkal foglalkozzanak, mint például a szennyvíziszap elhelyezése és újrahasznosítása. Szintén foglalkoznak majd az energetikai kérdésekkel és a klímaváltozással is, hiszen ezek ott vannak a mindennapokban minden országban.

A szaktárca közleménye szerint a program által a vízipar a magyar gazdaság egyik húzóágazatává nőheti ki magát a következő években. A felhívás lehetőséget nyújt infrastrukturális beruházásokat megalapozó tanulmányok, valamint pilot projektek költségeinek társfinanszírozására, továbbá külföldi vízügyi szakértők, szakemberek magyarországi képzésére, rendezvényeken történő részvételére, és vízgazdálkodási témájú tananyagok összeállítására is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában