Nem csak a föld felett próbálkoznak

2019.11.29. 12:33

Az 55-ös főúton kapták el a föld alatt érkezőket: migránsok alagútját mutatták meg Ásotthalmon – fotók

34 méteres alagutat ástak a migránsok Ásotthalomnál a biztonsági határzár alá. Az életveszélyes járaton 44 migráns jutott Magyarország területére, akiket az 55-ös főúton kaptak el a rendőrök.

Fotó: police.hu

Az elmúlt hetekben drasztikusan emelkedett a déli határszakaszon illegálisan Magyarországra belépni próbálkozó migránsok száma. Az illegális migránsok módszerei változatosak: próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, de a rendőrök találtak már két, kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutat is. Az utóbbi időszakban megnövekedett intézkedések egyikében a rendőrök 44 illegális migránst tartóztattak fel az 55-ös főúton. Az útjukat visszakövetve találták meg a rendőrök az ásotthalmi „kijárattal” rendelkező 34 méter hosszú alagutat – hangzott el a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság pénteki sajtótájékoztatóján a mára már betemetett alagút mellett Ásotthalmon.

Fotó: police.hu

A rendőrség talajtani szakértővel együttműködve kiderítette, hogy a pár napig használt, körülbelül 40-50 centi széles, és 60 centiméter ovális alagutat pár hét alatt ásták ki, kézi erővel. Szilassi-Horváth Jenő rendőr ezredes, rendészeti megyei főkapitány-helyettes elmondta, valószínűleg azért pont erre a helyre esett a választásuk, mert a talaj puha, könnyen megmunkálható, és ez a rész Szabadkáról könnyen elérhető. A szerb oldalon található bejárat alig látszódik, hiszen azt gondosan a sűrű bozótosban rejtették el és a kiásott földet a csatornába dobálták, így nem keletkeztek szemet szúró földkupacok.

- Az a legmélyebb pontja 5-6 méteren volt, és a homokos, agyagos talajban nem volt alátámasztása, így életveszélyes volt – a rendőrök a felfedezés után azonnal be is temették a járatot – emelte ki.

Fotó: police.hu

A rendőrség a már rendszeresített drónjait kimondottan a határszakasz ellenőrzésére használják – többek között ezekkel próbálják kiszűrni és felderíteni az ehhez hasonló eseményeket. A talajelváltozásokat egy talajszkennerrel is még alaposabban tudják megvizsgálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában