A tudományt ünnepelték

2019.11.05. 17:38

Díjazták az innovatív ötleteket, találmányokat

A magyar tudományt ünnepelték kedd délután a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában. A rendezvényen tizedik alkalommal adták át a Dél-alföldi Innovációs Díjat, amellyel idén egy szegedi szoftvercéget, valamint egy pszichológust díjaztak.

H. E.

Szeged, Magyar tudomány napja ünnepség a SZAB székházban. Képen: Gyimóti László átveszi az innovációs díjat. Fotó: Frank Yvette

A magyar tudomány ünnepén Magyarország számos városában rendezvénysorozaton vehetnek részt az érdeklődök. Szegeden az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) Értékteremtő tudomány címmel tartott plenáris ülést. Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki úgy fogalmazott, legfontosabb feladatuk, hogy neveljék a fiatalokat, biztosítsák az utánpótlást, emellett persze értékeket is kell teremteniük.

Török Ádám, az MTA főtitkára elmondta, magyar tudomány ünnepéről az akadémia már 1997 óta megemlékezik, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepelik meg minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását.

A Dél-alföldi Innovációs Díjat Gyimóthi László vette át a szegedi szoftvercég képviseletében. Fotó: Frank Yvette

 

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy a jövő azoké a nemzeteké, akik képesek követni a modern világ kihívásait és ebben a tudománynak nagy szerepe van.

A rendezvényen előadást tartott Krausz Ferenc, az MTA külső tagja, a molekuláris ujjlenyomat program elindítója, aki a rákkutatás korai diagnosztikáját forradalmasítható módszeréről tartott előadást, ezek a kutatások a következő években Szegeden zajlanak majd.

Az ünnepségen átadták a Dél-alföldi Innovációs Díjat is. Idén gazdasági társaság kategóriában egy szegedi szoftvervállalat, a Scolia Technologies Kft. kapta az elismerést egy fémnyilas darts játékokhoz való automatikus pontszámító rendszer kidolgozásáért. A természetes személy kategóriában az első díjat Hal Melindának ítélték, aki egy új pszichoterápiás protokoll eljárást dolgozott ki, amely tünetcsökkenést eredményez a krónikus fejfájással küzdőknél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában