Szegeden 2 tizenévest keresnek

2019.11.11. 13:10

Filmesek és rendőrök keresik az eltűnt gyerekeket

A november 21-én mozikba kerülő Valan – Az angyalok völgye című film készítői, és az Országos Rendőr-főkapitányság közös kampányt indított azért, hogy minden eltűnt gyerek hazajusson. Jelenleg a Szegedi Rendőrkapitányság egy 15 és egy 16 éves lányt is keres. Tévhit, hogy csak 72 óra után indul a keresés.

Suki Zoltán

Ha bejelentik az eltűnést, azonnal elkezdődik a keresés Fotó: jelenet a gyerekekről szóló filmből

2018-ban 2 ezer 900 kiskorú, 15 ezer 499 fiatalkorú és 3 ezer 084 felnőttkorú eltűnése miatt adott ki körözést a rendőrség. Az adatokból az is kiderül, hogy a kiskorúak 20 százaléka családból, 80 százalékuk gyermekotthonból, lakásotthonból tűnik el vagy szökik meg. A rendőrség szerint a gyerekek eltűnésének legfőbb okai a munkanélküliség, az aluliskoláztatottság, és a nem megfelelő családi háttér. Ezek megelőzésére indítottak közös kampányt Az angyalok völgye című film készítői, és az Országos Rendőr-főkapitányság munkaztársai.

A “Ne várj 72 órát!” címen induló kampánynak az az egyik legfontosabb célja, hogy eloszlassa azt a félreértést, amire a címben utalnak. Sokan azt hiszik, hogy az eltűnt gyerekek bejelentésével várni kell 72 órát, mert addig úgysem csinál semmit a rendőrség. Ez azonban nem igaz. A nyomozás a bejelentéskor azonnal megkezdődik és minden eset elévülési ideje 90 év.

Hivatalosan azt tekintik eltűntnek, akiről azt gondolják, hogy bűncselekmény áldozata lett, cselekvőképtelen, vagy csak egészen egyszerűen nincs észszerű magyarázat arra, hogy miért nem találják. De többek között ide tartozik, ha valakinek egy természeti katasztrófában vész nyoma.

Ha bejelentik az eltűnést, azonnal elkezdődik a keresés Fotó: jelenet a gyerekekről szóló filmből

Cikkünk megírásának pillanatában csak Szegeden két lányról, a 16 éves Hegyes Szabináról, és az egy évvel idősebb Tirpák Vanessza Máriáról nem tudni, hogy hol lehetnek. Róluk egyébként a rendőrség korábban már több felhívást is közreadott eltűnés miatt, de akkor pár napon belül előkerültek a lányok.

„A Valan – Az angyalok völgye című film azokról a gyerekekről szól, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Látjuk a fényképüket a hírekben, olvassuk a róluk írt statisztikákat, sóhajtunk egy nagyot, és abban bízunk, hogy ez a szörnyűség a mi gyerekünkkel úgysem történhet meg. De ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol. Valahol a sötétben” – mondta az egyik kampányvideóban Bagota Béla, rendező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában