A testület működését modellezték a vetélkedő csapatai

2019.11.12. 16:16

Hallgatók alkotmánybírói szerepben

Második lett a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának csapata az Alkotmánybírósági Szimulációs Versenyen. Az országos vetélkedőn a Legjobb alkotmánybíró különdíjat egy debreceni versenyzővel megosztva, Nagy Botond, szegedi egyetemi hallgató vehette át.

Jeszenszky Zoltán

A szegedi csapat (balról jobbra): Tribl Norbert felkészítő tanár, Szakály Zsuzsa felkészítő tanár, Csábi Fanni, Salgó Nóra, Nagy Botond;

Fotó: Frank Yvette

Közszereplő-e az a személy, aki a közösségi oldalakon 150 ezer követő előtt osztja meg luxuséletét, miközben rendszeresen a devizahitelesek mellett vállal szolidaritást? Az egyik lap ugyanis megírta, hogy devizahitelét kétes üzleti kapcsolatai segítségével törlesztette, a cikk alatti olvasói kommentekben pedig elszabadult a pokol.

Személyiségi jogok megsértése miatt ítélték el a lapot

A szerkesztőséget a „rendes” bíróság jó hírnév sérelme és személyiségi jogok megsértése miatt ítélte el, emiatt a sajtóorgánum alkotmányjogi panasszal fordult a taláros testülethez. Szerintük csak a dolgukat végezték: egy közérdekű ügyben, közszereplőről írtak. Az alkotmányjogi szimulációs versenyen az egyetemi hallgatóból álló csapatoknak kellett a panaszt elbírálni.

Az Alkotmánybíróság elnöke vezette a szóbeli versenyt

Az Alkotmánybíróság és az Igazságügyi Minisztérium közös szervezésében lebonyolított vetélkedőn az ország valamennyi jogi kara képviseltette magát. A csapatoknak határozattervezetet kellett készíteni, valamint a társkarok által készített hasonló tervezeteket kellett írásban véleményezni. Az egyéves felkészülést és a tervezet elkészítését magában foglaló folyamatot az Alkotmánybíróság üléstermében szóban is elő kellett adni. Az ülést a testület ügyrendnek megfelelően az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás vezette. A szóbeli fordulón részt vett Bitskey Botond főtitkár és Szalay Péter alkotmánybíró is.

Nyolc csapat indult a vetélkedőn

A szimulációs versenyt rendkívül kiélezett küzdelemben – az írásbeli beadványok és a szóbeli teljesítmény együttes értékelése alapján – az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának csapata nyerte. A Szegedi Tudományegyetemet negyedéves hallgatókból álló csapata – Nagy Botond, Salgó Nóra és Csábi Fanni – második helyezett lett, illetve Nagy Botond a szóbeli fordulón nyújtott teljesítményéért a „legjobb előadó alkotmánybíró” megosztott egyéni különdíját nyerte el a Debreceni Egyetem csapatának előadójával, Ábrók Kamillával együtt. A szegedi csapatot dr. Sántáné dr. Szakály Zsuzsa, dr. Pongó Tamás és dr. Tribl Norbert egyetemi oktatók készítették fel.

A szegedi csapat (balról jobbra): Tribl Norbert felkészítő tanár, Szakály Zsuzsa felkészítő tanár, Csábi Fanni, Salgó Nóra, Nagy Botond;
Fotó: Frank Yvette

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában