Arról is szó esett, hogyan tudta egy fiatal legény a szíve választottjának a tudomására hozni az érzelmeit

2019.11.29. 16:25

Kultúrmisszióban a Muzsikás

A Muzsikás együttes 2004 decembere óta járja az országot és rendhagyó iskolai órák keretében népszerűsíti a magyar népzenét a fiatalok körében. Legutóbb Szegeden az SZTE Gyakorló Gimnáziumot és az Általános Iskolában jártak.

Kozma Rita

Muzsikás együttes rendhagyó zeneórája az SZTE gyakorló gimnáziumban.

Fotó: Kuklis István

A Muzsikás együttes egyfajta zenemissziót folytat az egész ország területén, ahová hívják őket, oda szívesen mennek. Szegeden a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumot és az Általános Iskolát pénteken látogatták meg, ahol a Muzsikás alapító tagja, Sipos Mihály mesélt az ötlet megvalósulásáról.

Muzsikás együttes rendhagyó zeneórája az SZTE gyakorló gimnáziumban.

Fotó: Kuklis István

- Heti egy énekóra van az általános iskolákban és az a tapasztalatom, hogy a diákok nagyon keveset ismernek éppen a saját kultúránkból. Innen jött az ötlet. A világ számos országába elvittük már a magyar népzenét, és arra gondoltunk, hogy itthon is nagyobb hangsúlyt fektetünk a népzene megismertetésére, hiszen a magyar gyerekeknek lenne erre a legnagyobb szükségük, ezért kezdtünk egy ingyenes koncertsorozatba az iskolákban – idézte fel a kezdeteket Sipos Mihály. Mivel az iskoláknak nincs pénze megfizetni a rendhagyó órát, az együttes ingyen is vállalta a 45 perces előadásokat, mígnem az egyik előadásuk után megkereste őket a MOL vezérigazgatója. A cég pályázati támogatásával nemcsak fővárosi iskolákat látogatnak, hanem országossá nőtte ki magát a kezdeményezés. A 45 perces óra keretében a diákok megismerhetik a hangszereket, például a tamburát, a brácsát, a nagybőgőt, megmutatják egyenként milyen hangjuk van, hogyan szólaltatják meg őket a zenészek. Szó esik Kodályról és Bartókról, a népzene funkciójáról, népi szokásokról, hogyan tudta egy fiatal legény a szíve választottjának úgy a tudomására hozni az érzelmeit, hogy ne váljon nevetségessé a népzene és a tánc segítségével. Felmerül a kérdés, mi a fontosabb, az egyéni szabadság vagy a közösség érdekei, és hogy nem minden korlátozás rossz dolog. Arra is odafigyelnek, hogy figyelmet fordítsanak néhány tájegység zenéire, bemutassák a magyar népzene változatosságát, szépségét. Az elmélet mellett meghallgatják a zenéket, s végül az együttes be is vonja őket egy közös éneklésbe. Ebből is mérhető az előadásuk sikeressége, melynek talán legfőbb titka a hitelességük. Hiszen ők a népzenét nem tankönyvből adják elő.

- Amikor a koncerten végre egyszer együtt énekelnek felszabadultan, látható, hogy erre van igény, ez az azonnali visszajelzés, hosszú távon nehezebb tetten érni, de találkoztam olyannal, aki azt mondta, azért ment Zeneakadémiára, mert egyszer egy ilyen órán részt vette és nagy hatással volt rá – mondta Sipos Mihály.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában