Autóval, kerékpárral és gyalog is sokan érkeztek a temetőkbe

2019.11.02. 10:49

Mécsesek égnek a lelkekért

Mindenszentekkor, halottak napján, illetve a megelőző és utána következő napokon zarándokhellyé válnak a sírkertek Vásárhelyen is. Elhunyt szeretteinkre emlékezünk, jobban, intenzívebben, mint a hétköznapokon. Autóval, kerékpárral és gyalog is sokan érkeztek a temetőkbe, mi a katolikusban jártunk.

Imre Péter

Temetõi fotók a vásárhelyi katolikus sírkertben, Huszár Lajosnéval. Fotó: Imre Péter.

Fotó: Imre Péter

– Nemcsak mindenszentekkor és halottak napján járok a temetőbe a halottaimhoz, minden héten, vagyis havonta három-négy alkalommal eljövök hozzájuk. Ilyenkor otthon is gyújtunk mécsest – mondta Magdi, aki a vásárhelyi katolikus temetőben szüleire, testvérére, anyósára, sógorára és legjobb barátnőjére emlékezett.

Pár méterrel arrébb Edit tisztogatta a sírt, elárulta: ő is rendszeresen kijár szeretteihez.

 

Takarítás

A megemlékezés napjaira megújult a katolikus temetőben az 53 első világháborús hadisír és az emlékmű. Ebből a sírkertből, illetve az ortodox részből az elmúlt napokban 50-60 tonna zöld- és vegyes hulladékot szállítottak el.

Meghalt a gyerek

A sírok, a fejfák beszélnek, tör­té­neteket mondanak el. Felfedeztük a legendás vásárhelyi prímás, Czutor Béla síremlékét, nem messze tőle egy házaspár nyugszik, és kislányuk, Zsuzsanna – élt 1 napot, olvasható a síremléken. Szinte megelevenedik az 1965-ben történt tragédia. Hasonlót élhetett át Ilona is, aki 8 éve balesetben veszítette el fiát – vétlen volt. Nehéz szívvel beszélt érzéseiről.

– A mai napig nem tudjuk a férjemmel feldolgozni a történteket. Állandóan emlékezünk, mindig történik valami, ami eszünkbe juttatja, és akkor be­szélgetünk róla – mondta sírásra görbülő szájjal. Azzal folytatta, mindenszentekkor, halottak napján nagyon sűrű a programja: a Dillinka temetőben 14, a katolikusban 9 helyre látogat el.

Kert a sír előtt

Huszár Lajosné Knoll Karola éppen egy kriptát takarított, ahol férje, édesanyja, édesap­­ja és nagynénje alussza örök ál­­mát.

– Sok a munka vele, rengeteg a falevél, de meg kell csinálni, ennyivel tartozunk nekik. Itt is emlékezek és otthon is gyújtok mécsest. A sír előtt van egy kis kert, a szezonban szép virágok díszítik, olyan, mintha ők térnének vissza virágként – mondta.

Mindennap imádkoznak

– A legfontosabbat majdnem elfelejtettem: részt veszünk a férjemmel engesztelő szentmisén és mindennap imádkozunk a halottainkért. Ez számomra nagyon bensőséges dolog. Kapcsolat velük – mondta Ilona.

Csongrádon, Szentesen és Ma­­­­kón is zarándokhellyé váltak a temetők – az élők magukhoz ölelték szeretett halottaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában