Víztükör fedi a tavat

2019.11.19. 14:03

Tavaszra készül el a település új büszkesége – BMX-ezni is lehet majd

Már víztükör fedi a ruzsai tavat, ami jövő tavaszra készül el a Dózsa György utca által határolt téren. Bográcsozni és BMX-ezni is lehet majd.

Arany T. János

– Amikor arra járok biciklivel, és éppen nem fúj a szél, látom, ahogy este a tükröződő lámpák fénye csillog a víztükrön, nappal pedig a háztetők látszanak benne – írta le az elé táruló látványt Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere.

Nagyot álmodtak

Ruzsai tó már majdnem teljesen elkészült.
Képen: Sánta Gizella polgármester.

Fotó: Frank Yvette

Mint megírtuk, a település első embere és a képviselő-testület mert nagyot álmodni, amikor pályáztak a Life program éghajlat-politikai alprogramjában. Az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi alap a Life, amelyet 1992-ben hoztak létre. A mostani projekt célja, hogy javítsa a legsérülékenyebb magyarországi önkormányzatok éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét, a klímaváltozásból fakadó kockázatok csökkentésével.

Átkormányozzák a vizet

Mint korábban megírtuk, két évvel ezelőtt, szeptember elsején indult el a beruházás, amire 64 millió forint áll rendelkezésre.

Ennek fele a tó kialakításának költsége, másikat szemléletformálásra fordítják. Önmagában a tó nem tud vizet produkálni. Az ivóvízminőség-javító program részeként keletkezik 20-25 köbméter úgynevezett dekantált vagy szürkevíz. Ezt irányítják át a tóba, ahol letisztul.

– A földkitermeléssel már végzett a kivitelező, a szigetelésig víztükör fedi a tavat. Ha megkaptuk az engedélyt Alföldvíz Zrt.-től, hogy a dekantált vizet átkormányozzuk, akkor töltjük majd fel teljesen talajszintig – mutatta meg lapunknak a helyszínen a polgármester.

Tavaszig tömörödik

Sánta Gizella hozzátette, a műszaki átadás előkészítése megkezdődött. A kitermelt földből, a fiatalok kérését meghallgatva, BMX-dombot építettek, ami tavaszig tömörödik. Az utcabútorokat, a bográcsozóhelyet és a járdát, ami még tervezés alatt áll, szintén tavasszal alakítják majd ki. – Kezdetben volt, aki szkeptikus volt, de már nagyon várják a lakók, hogy elkészüljön – mondta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik