A tájékoztatás hiányára panaszkodnak a munkálatok környékén lakók

2019.11.28. 12:27

Újabb geotermikus kút épül Felsővároson

Újabb geotermikus kutat fúrnak Szegeden, ezúttal Felsővároson. Olvasóink ezúttal nem a zajra panaszkodtak, hanem arra, hogy az oda járó kamionok tönkreteszik a panelek közötti szervizutat.

Hajó Edina

Csaba utcában panaszkodnak az ott élők, hogy a geotermikus kút fúrásához járó kamionok tönkreteszik a panelek közötti utat.

Fotó: Frank Yvette

Nyáron lapunkban is beszámoltunk arról, hogy felháborodtak a Kertész utcában és a füvészkert mögött élők, ugyanis tájékoztatásuk nélkül kezdték el a geotermikus kutat fúrni. Most hasonló panasz érkezett olvasóinktól Felsővárosból, ők azonban azt kifogásolják, hogy a panelek közötti szervizutat kamionok teszik tönkre, ugyanis két építkezés is zajlik a környéken. Az egyik a Gyík utcai bölcsőde felújítása, a másik pedig a geotermikus kút építése, a Gyík és a Csaba utca vé­­gén, a töltés oldalában.

Féltik az útjukat

A Kereszttöltés és a Csaba utca kereszteződésben élő hölgyek keresték meg lapunkat azzal, hogy nagy a tehergépjármű-forgalom az utcában, és félő, hogy tönkreteszi a már amúgy sem tökéletes utat. – Két hete még nagy volt a forgalom itt, csöveket, tartályokat hoztak, időnként földet is – magyarázta Kati. Aranka hozzátette, annyit megérdemeltek volna, hogy értesítsék őket, félnek, hogy tavaszra teljesen tönkremegy az útjuk, amin már szerintük így is több a kátyú, mint kellene. Felsétáltunk a töltéshez, valóban építik a fúrótornyot, ám nincs körbekerítve. A szemben lévő lépcsőházban lakó Mária azt mondta, nem értesítették őket, csak bő egy hónappal a munkálatok megkezdése után, akkor a tér kö­­­rüli lépcsőházak ajtajára egy plakátot ragasztottak ki, majd a lakosok felháborodásának nyomán egy fórumot is összehívtak.

Már épül a fúrótorony

Korábban arról is írtunk, hogy Európa második legnagyobb zöldenergia-projektje zajlik Szegeden. Áprilisban kezdték el az első termálkút fúrását az Etelka soron, összesen 27 kút épül majd a városban. – Azóta már majdnem elkészült Odesszában a rendszer két visszasajtoló és egy kitermelő kúttal. Most ugyanezen munkálatok zajlanak Felsővároson, ahol az egyik visszasajtoló már kész az Etelka soron, és hamarosan kezdik a fúrást a töltésnél – mondta lapunk kérdésére Kóbor Balázs, a Szetáv Kft. ügyvezetője. A harmadik kút a Molnár és a Csaba utca közötti területen épül majd, ennek munkálatait várhatóan januárban kezdik, ezek távvezetékkel is össze lesznek kötve, így ebben a városrészben tavaszra készülhetnek el a munkálatok – tette hozzá az ügyvezető.

Csaba utcában panaszkodnak az ott élők, hogy a geotermikus kút fúrásához járó kamionok tönkreteszik a panelek közötti utat.
Fotó: Frank Yvette

Helyrehozzák az utat

Megkerestük a kivitelező céget, Busa-Fekete Bertalan fúrási üz­letágvezetőtől megtudtuk, ők tájékoztatták a lakosokat, szórólapokat is dobtak a postaládákba, ám csak a közvetlenül a tér melletti lakások tulajdonosainak. A kamionforgalommal kapcsolatban azt mondta, a munkák kezdete előtt készítettek állapotfelmérést, és ha a befejezés után hibák merülnek fel, nekik jogszabályi kötelezettségük azt helyreállítani. A fúrótorony már felépült itt, hamarosan a zajvédő falat is felhúzzák, a fúrási munkálatok körülbelül három hónapig tartanak. – Ennek van olyan időszaka, amely erős hanghatással jár, és amikor műszaki megfontolásból nem tudjuk abbahagyni a munkálatokat, így éjszakai munkavégzéssel is számolhatnak majd az itt élők. Utána viszont 170 ezer lakóra lesz pozitív hatással az, hogy zöld­energiával fűt majd a szolgáltató. A projekt végén 50-60 százalékkal kevesebb földgázt kell elégetnie a Szetávnak, ez azt jelenti, hogy jelentősen csökken a város szennyezettsége – vélekedett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában