Helyi közélet

2019.12.05. 16:47

Ezüst bar-ohm-fi a Bethlenből

A vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium bar-ohm-fi elnevezésű csapata második lett a közelmúltban rendezett Eötvös Loránd Jubileumi Emlékversenyen, melyre összesen 224 kvartett nevezett.

Imre Péter

A nyeremény távcső és az ezüstérmes Bethlen-csapat, a bar-ohm-fi (balról): Budincsevich Anna, Tordai Tegze, Szőke Levente, Szántai Gábor, Nagygéczi Gergő és a tanár, Berecz János. Fotó: Imre Péter

Fotó: Imre Péter

– Nem számítottunk arra, hogy ilyen szép helyezést érhetünk el – mondták szinte egyöntetűen a vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium bar-ohm-fi (ezek fizikai mértékegységek: sorrendben a nyomás, az ellenállás és a bázis eltolódási szög jele) névre hallgató csapatának tagjai, Tordai Tegze, Szántai Gábor, Nagygéczi Gergő, Szőke Levente, és a beugró, Budincsevich Anna. Ugyanis Gergő lekötött nyelvvizsgája pont a finálé napjára esett. A tizenkettedikes diákok a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett Eötvös Loránd Jubileumi Emlékverseny döntőjében a második helyen végeztek. A sulinak távcsövet nyertek, de személyes ajándékokat, jutalmakat is kaptak.

Hagyományok

A kiváló eredmény abból a szempontból nem meglepő, hogy a bethlenesek régóta eredményesen szerepelnek fizikai és kémiai megmérettetéseken. Talán elég, ha a mindszenti Gémes Antal nevét említjük, aki több mint 2,5 éve bronzérmet szerzett az Indiában rendezett Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpián, melyen az idén Tegze képviselte az iskolát és dicsérő oklevelet kapott. A csapat tagjai közölték: az első 5 forduló, selejtező online zajlott, különböző témakörökben: fizika, geofizika, történelem, magyar és Eötvös Loránd élete. Ebből a körből számukra a történelem és a magyar volt nehéz.

A nyeremény távcső és az ezüstérmes Bethlen-csapat, a bar-ohm-fi (balról): Budincsevich Anna, Tordai Tegze, Szőke Levente, Szántai Gábor, Nagygéczi Gergő és a tanár, Berecz János. Fotó: Imre Péter

Tanári vélemény

– Az egyik fordulóra a válaszokat az erdélyi osztálykirándulásról küldtük, adtuk fel, és éjszaka fél 11-kor csörgettük meg felkészítő tanárunkat, Berecz Jánost, mert nem tudtunk csatlakozni a netre – árulta el Gábor. Elmondták még, egymás között felosztva a feladatokat készültek. A fináléban először feladatlapot kitöltve írásbeli kérdésekre kellett válaszolni, majd végrehajtottak egy, a folyadékok felületi feszültségével kapcsolatos fizikai kísérletet, végül előadást tartottak, tesztelve ismeretterjesztői-előadói képességüket. – Bíztam bennük és nagyon örültem ennek a szép sikernek. Az eredmény az évek óta végzett következetes munka gyümölcse – mondta Berecz János, akihez a fizikafakultációra járnak a srácok, míg a tanterv szerinti órákon Vincze Szabolcs oktatja őket.

Tervek a fizikával

Végezetül elmondták, vannak-e a fizikával felnőtt terveik. Tegze fizikus, elméleti fizikus szeretne lenni, de a csillagászat is érdekli. Gábor a mechatronikai, Gergő a jármű-, Levente a gépészmérnöki, Anna pedig elsősorban matekosként a közgazdász pálya felé kacsingat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában