Elfogadó közeg kialakítása a cél

2019.12.05. 15:37

Fogyatékkal élők munkavállalását segítik

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet azon társadalmi rétegnek biztosít munkalehetőséget, akik fogyatékosságuk révén csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem férnek hozzá a nyílt munkaerőpiac lehetőségeihez. A szövetkezet több szegedi cégnél tartott érzékenyítő tréninget, ahol felkészítették a vállalkozásokat az ilyen munkavállalók fogadására.

H.E

Szeged 2019.12.05. Agra Fogyatkkal lk tallkozja Kpen: Fot: Trk Jnos - Dlmagyarorszg - DM

Fotó: Torok Janos

A fogyatékossággal élők társadalmi vállalkozást indítottak Szegeden, amellyel a Dél-alföldi régió megváltozott munkaképességű munkavállalóit kívánják előnyösebb helyzetbe juttatni a munkaerőpiacon. A vállalkozás projektzáró rendezvényét csötörtökön tartották az Agórában, a fogyatékos emberek világnapjának másnapján.

– A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet célja, hogy olyan üzleti ágat építsen fel, amelyben megváltozott munkaképességűek dolgoznak, ezzel azt szeretnék elérni, hogy minél több megváltozott munkaképességűnek adjunk lehetőséget, arra hogy kibontakozzon és dolgozhasson – magyarázta Papp Szabolcs, a Nem adom fel alapítvány szóvivője. Azon társadalmi rétegnek biztosítanak munkalehetőséget, akik fogyatékosságuk révén csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem férnek hozzá a nyílt munkaerőpiac lehetőségeihez. Bodnár Zoltán a szövetkezet munkatársa elmondta, az elmúlt időszakban szemléletformáló és érzékenyítő tréningeket tartottak több szegedi cégnél és iskolában a fogyatékosság témakörében. – Tréningjeink különlegessége, hogy tapasztalati szakértőink mindannyian fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességűek személyek, így saját élettapasztalataikat, nehézségeiket, érzéseiket közvetítik a társadalom felé. A tréningeken a résztvevők nem csak külső szemlélőként élhetik át a sérültséggel élők mindennapjait, hanem ki is próbálhatják, hogy milyen az, ha egy funkció, vagy egy képesség kiesik, és azt egy másikkal kell helyettesíteni – hangsúlyozta a szövetkezeti tag.

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet célja, hogy minél több megváltozott munkaképességűnek biztosítsanak lehetőséget a munkavállalásra. Fotó: Török János

A rendezvényen Gyimesi László, a Mystic Nails Hungary Bt. ügyvezetője is tartott előadást, ugyanis cégüknél is tartottak érzékenyítő tréninget. – Ez felkészítette a szervezetünket és a munkatársaimat a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának feltételire. Mi is tervezünk megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni, ám rájöttünk, az infrastruktúránk elve nem megfelelő. Az is fontos, hogy a munkatársainkat felkészítsük erre és egy elfogadó támogató közeget alakítsunk ki – vélekedett. Hozzátette, egy olyan világba kaptak betekintést, amely által munkavállalóik is átértékelték saját életüket és vélt problémáikat. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának tapasztalatairól Bessenyei Zsolt, a Pick Zrt. R vezetője tartott előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában