Helyi közélet

2019.12.10. 13:50

Hívek adományából újult meg a Szent Rókus-templom

Valóra vált a rókusi hívek és Kretovics László főesperes ál­­ma, a kereszthajóig megújult a Szent Rókus-templom külseje. A fejlesztést az egyházközség saját forrásából, valamint a hí­­vek jelentős mértékű adományából végezte el egy orosházi cég, közel 50 millió forintba ke­­rült.

Kiss Anna

Donna segít az atyának vigyázni a templomra. Fotó: Frank Yvette

– Le a kalappal a hívek előtt. Mindent a terv szerint sikerült elvégeznünk, de időközben adódtak még további munkák. A templomnak csodálatos gótikus bejárata van, de mészkőből készült. Nem tudom, annak idején mivel ragasztották össze, de középen megadta magát, és befolyt a víz. Így be kellett fedni a tetőt, de nem lehetett bá­­doggal, mert akkor 10 évente festhetjük újra, de rézzel sem, mert könnyen lába kélhet, ahogyan korábban a csatornának is, 3 méter magasan mindet le­­lopták – magyarázta a plébános.

Donna segít az atyának vigyázni a templomra. Fotó: Frank Yvette

Kretovics Lászlótól megtudtuk, a szegedi ifjúsággal is gondok akadtak a felújítás alatt, ugyanis egyik éjjel felmásztak az 50 méter magas állványra. – Hiába volt körbekerítve és kiírva, hogy veszélyes terület, mégis felmentek. A rendőrök szedték le őket on­­nan. Ha leesnek, meghalhatnak, vagy örökre nyomorékok maradhatnak. Akkor még nem volt itt a ház esze, Donna. Min­­dig is tartottam kutyát, az előzőt, Blökit háromszor mérgezték meg, sok betolakodónál és randalírozó esetén hű szolgálatot tett, elfogta őket. Most kaptam egy hat hónapos német juhászkutyát a Német Juhászkutya Fajtamentés Alapítványtól, most már ő is védi a templomot és a házat – tette hozzá.

A Szent Rókus-templomot 1905 és 1909 között építették, neogótikus stílusban. Egy ideig püspöki székesegyházként is szolgált, azonban legalább harmincöt éve nem volt felújítva, egészen idáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában