Gábor Dénes-díjat is kapott a szegedi kutató

2019.12.18. 10:03

Janáky Csaba kutatása innovációs Oscart ért

Szegedi kutatócsoport berendezése is bekerült a világ száz legfontosabb innovációja közé. A Szegedi Tudományegyetemnek és partnercégének a piacon egyedülálló hidrogéngenerátora az Amerikai Egyesült Államokban rangos elismerést kapott.

Hajó Edina

Janáky Csaba és a H-Genie, ez az egyetlen olyan generátor a piacon, amely nagy nyomású hidrogént képes előállítani. Fotó: Török János

– Vizet bontva elektrolizálunk, s így állítjuk elő a hidrogént a „H-Genie” berendezéssel. Jelenleg ez az egyetlen olyan generátor a piacon, amely nagy nyomású hidrogént képes előállítani – mutatta azt az eszközt Janáky Csaba kutató, aki nemrégiben az Amerikai Egyesült Államokban rangos elismerésben részesült. A Szegedi Tudományegyetem és a ThalesNano Energy Zrt. közös fejlesztése, a Research & Development World magazin „2019 K + F 100” díját nyerte el. Az „Innovációs Oscar-díjnak” is nevezett elismerést december elején vehették át San Franciscóban.

Berendezésüket egyedi a piacon

– 15 évvel ezelőtt ez a cég piacra vitt egy folyamatosan üzemelő hidrogéngenerátort tartalmazó reaktort, az egy kisebb készülék volt, ami kis mennyiségek létrehozására alkalmas. Partnereik jelezték, szeretnének egy olyan berendezést, amely lényegesen nagyobb mennyiségű hidrogént tud előállítani. Négy éve egy külföldi konferencián találkoztam a vállalkozás képviselőivel, ekkor kezdődött az együttműködésünk – magyarázta a Fizika- Kémia és Anyagtudományi Tanszék docense. Elmondta, a hidrogéngenerátor lelke egy elektrolizáló cella, ami hidrogénre és oxigénre bontja a vizet, mindezt nagy nyomáson. Ezzel kiválthatók a veszélyesnek minősített gázpalackok a laboratóriumokban. Kémiai, gyógyszerkutató, élelmiszervizsgáló, analitikai laboratóriumokban használhatják a készüléket. A ThalesNano Energy Zrt. azóta is gyártja és árusítja a terméket.

Janáky Csaba és a H-Genie, ez az egyetlen olyan generátor a piacon, amely nagy nyomású hidrogént képes előállítani. Fotó: Török János

Újabb fejlesztéseken dolgoznak

– Az előző év száz legfontosabb innovációja közé úgy lehet bekerülni, hogy nemcsak szakmai zsűri dönt, hanem felhasználókat is megkeresik. A díjazottak között olyan világcégek vannak, mint a General Motors, a NASA, vagy a Mitsubishi 1200 fős fejlesztési csapattal, ellentétben a mi alig 20 fős gárdánkkal, ez óriási elismerés – tudatta a Janáky. Most azon munkálkodnak, hogy nagyobb méretű hidrogéngenerátorokat fejlesszenek. Másik céljuk a szén-dioxidot elektrolizáló eszközök fejlesztése, ezek az iparban alkalmazhatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában