Elkezdődött a kéthetes téli szünet Ásotthalmon is

2019.12.20. 18:30

Percek alatt tűnt el 240 Bedős diák

Péntek délelőtt kitört a kéthetes téli szünet. Az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola majdnem minden diákja kollégista. Értük, mint jó ideje minden hétvégén, rásegítő járatok érkeztek. A buszok percek alatt elnyelték a több mint kétszáz diákot, ami maradt utánuk, az a csönd és a madárcsicsergés.

Arany T. János

Ásotthalom, Bedõs diákok indulnak haza az ünnepekre fotó: Kuklis István

– 277 diákunk van, közülük 245-en kollégisták. Három kollégiumi épületünk van: a kilencedikes fiúk a régi épületben laknak, ami 1883-ban épült és maga Ferenc József, az Osztrák–Magyar Monarchia első uralkodója is látta, amikor nálunk járt, a tizediktől tizenharmadikos fiúk az 1999-ben felépült, kétszintes, négyágyas, külön fürdőszobákkal ellátott kollégiumban, a lányok pedig a 2005-ben átadott oktatóközpontunk első emeletén lévő szobákban laknak – sorolta Andrésiné Ambrus Ildikó, az intézmény vezetője.

Mások nem férnének föl

A vajdasági diákokat az iskola kisbuszával a határig vitték, a többiekért rásegítő Volán-járatok érkeztek az iskola elé 10.30-ra. Két irányba mentek a buszok: egy Szeged, kettő Baja irányába, az egyik a kertek alatt Kelebia felé, a másik egyenesen Bajáig. Ez évek óta így működik, mert ha csak a menetrend szerinti járatos buszokkal mennének, tele lenne, mások nem férnének föl.

Több mint kétszáz Bedős diákot nyeltek el a rásegítő járatok, hogy megkezdjék a kéthetes téli szünetet. Fotó: Kuklis István

Működik a rendszer

Az igazgatónő időben egyeztet a Volánnal. Ez egy mintegy 15 éves, jól működő rendszer, amit ő talált ki. A szünidőről szólva úgy fogalmazott, ez most egy nagyon jó szünet lesz, mert két teljes hét.

– Erre szüksége van mindenkinek, tanárnak és diáknak egyaránt, mert ha visszajönnek, három hét múlva félév, amihez erőt kell gyűjteni, hogy a félévi jegyek minél jobbak legyenek – tette hozzá az intézményvezető.

Csönd és madárfütty Mártonnal

A diákok már tűkön ülve várták a 10-15-ös kicsengetést, amikor viharos gyorsasággal hagyták el az iskolát, némi toporgás után szintén gyorsan felszálltak a buszokra, majd nem maradt utánunk semmi csak a csönd és a madárcsicsergés. Na, meg Fodor Márton. A 15 éves fiúról megírtuk, hogy ő a Bedő legmesszebbről érkezett diákja: Kárpátaljáról, Munkács közeléből, Dercenből jött. Édesapja éjfélkor állt be a határra Beregsuránynál és reggel hétkor jutott be Magyarországra.

Lányokat előre

A 10. c osztályos magyarkanizsai Bellér Benedek azt mondta, nagyon várta a szünetet, jó lesz kipihenni a fáradalmakat.

– Gyorsan összepakoltam, egyébként csak a szennyest viszem, de most az ágyneműt és a gyakorlatos ruhákat is – mondta. Osztálytársa, Ábel Dénes messzebb utazik, az Ásotthalomtól csaknem 200 kilométerre lévő Nezsényben lakik. A fiúk a többiekkel együtt, a lányokat előre engedve buszra szálltak és hosszabb, vagy rövidebb utazás után elkezdték a kéthetes téli szünetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában