Megsemmisült a 2. magyar hadsereg

2020.01.11. 07:21

A magyar férfitársadalom derékhada veszett oda a doni áttörésnél

1943. január 12-én mintegy kétszázezer honvéd szolgált a 2. magyar hadseregben a Don partján. A hetvenhét évvel ezelőtt megindult szovjet támadásnak 2500-3000 szegedi és mintegy tízezer Csongrád megyei katona volt az áldozata. Holnap rájuk emlékezünk.

Kancsár Tímea

 

– A második világháború Európa huszadik századi történetének egyik legdurvább eseménysorozata volt – kezdi válaszát Miklós Péter történész, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum igazgatója, a szegedi egyetem do­­cense, amikor arra kérjük, foglalja össze, hogyan került a 2. magyar hadsereg a Don partjára.

A történésztől azt is megtudjuk, amikor január 12-én megindult a doni áttörésként ismert szovjet támadás, borzasztóak voltak a körülmények, mínusz 30 Celsius-fokban kellett teljesíteniük a katonáknak nem megfelelő felszereltség mellett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, nehéz feladattal megbízott honvédek ezrei vesztek oda néhány nap alatt.

Erre emlékezünk cikkünkben. Keresse a szombati Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában