A beruházás miatt cégek is háborognak

2020.01.29. 12:40

A tervezőknek nem fizettek, de építkeznek a centrum-gödörnél

Az építtető nem fizetett a tervekért, mégis elindította az építkezést a Tábor és a Mikszáth Kálmán utca sarkán. Ráadásul a tervektől eltérően zajlik a munka.

K. A. R.

Szeged 2020.01.08. munkálatok a Centrum gödör területén fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Ahogyan arról néhány héttel ezelőtt beszámoltunk, elindult az építkezés a Centrum-gödör­nél. A munkálatok miatt a szomszédos ingatlanok lakói felháborodtak, hiszen előzetes tájékoztatásuk nélkül indult meg a zajos beruházás. Azonban nemcsak a környékbeliek mérgesek, hanem azoknak a cé­­geknek a képviselői is, amelyek a terveket készítették.

Erről számolt be a Délmagyarországnak küldött levelében a Pap Ádám Építész­stúdió Kft. felelős építésztervezője, aki szaktervezőkből álló csapatával készítette el az úgynevezett Centrum-palace építési engedélyi terveit. Ezeket a Szegedi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya még 2018. november 9-én véglegessé nyilvánította. A megbízó azonban ezt a jogerős tervet a mai napig nem fi­­zette ki.

Szeged 2020.01.08. munkálatok a Centrum gödör területén fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

– Ennek ellenére megkezdődött az épület kivitelezése az engedély alapján, holott kivitelezési tervet nem készítettünk, továbbtervezésre, a terveink felhasználására engedélyt so­­­­­ha nem adtunk. Mindezt sé­relmesnek és az alapvető szakmai etikai szabályokkal ellentétesnek tartjuk – magyarázta.

Megtudtuk, a munkatér-elhatárolás során alkalmazott el­­járás eltér az általuk készített tervekben szereplő sűrű cölöpös megoldástól.

– A szomszédos épületek károsodásának kockázata ép­­pen a munkatér-elhatárolás mélyépítési munkái során a legnagyobb, de az előbbiekben említettek értelmében a bekövetkező problémákért felelősséget nem tudunk vállalni – mutatott rá.

Azonban nem ez a cég az egyetlen, amely a tervekért nem kapott fizetséget, tudomásunkra jutott ugyanis, hogy az elektromos terveket készítő cég számlájára sem érkezett meg továbbra sem a tervezői munkáért járó fizetség.

A tervek szerint százharminchat lakással és irodával rendelkező épületet húznak fel a belvárosi Centrum-gödör helyére. Január elején már kerestük az építtetőt, de nem kívánt nyilatkozni, azt ígérte, hogy február közepén ad tájékoztatást a beruházásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában