Egy közösség igazi lelkét a kulturája adja

2020.01.22. 19:16

Átadták a Szeged Kultúrájáért díjakat

Tegnap délután a szegedi Szent- Györgyi Albert Agórában a magyar kultúra napja alkalmából átadták a szegedi önkormányzat díjait; a Szeged Kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket.

K. T. I. 

Fotó: Karnok Csaba [email protected]

Előbbit idén Jakab Tamás színművész, Klebniczki György zongoraművész, zeneszerző és Patyi Zoltán néptáncos, népzenész, táncpedagógus és koreográfus vihette haza.

„Ha tudtam volna régen, amit ma már tudok, ha tudtam volna, hogy az élet milyen mocsok, nem fütyörésznék most az uccán ilyen vigan: valószínűleg felkötöttem volna magam” – Szabó Lőrinc Különbéke című versét mondta el tegnap Szilágyi Annamária a Szegedi Nemzeti Színház színművésze a magyar kultúra napja alkalmából megrendezett díszünnepségen a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában, miután a közönség elénekelte a Himnuszt, és a Szegedi Szimfónikus Zenekar zenészeiből álló Kosztándi Vonósnégyes reformkori magyar muzsikákkal nyitotta meg a rendezvényt.

Kiváló szervezők

Az eseményen Botka László, Szeged polgármestere köszöntötte a Szeged Kultúrájáért díjjal és a Kölcsey-éremmel kitüntetett személyeket.

– Nagyon szép alkalom, hogy a Himnusz születésnapján lehetőségünk nyílik közösségünk, Szeged egésze nevében köszönetet mondani nagyszerű munkájuknak. Az is hagyomány, hogy megállapítjuk, a Himnusz születésnapja ehhez méltó ünnep, hiszen a Himnusz mindannyiunk szívéből szól – mondta dr. Botka László. Hozzátette: – Külön öröm, hogy a város kulturális szervezetei közül egyre többen ünnepséget szerveznek ezen a napon. Egy város lehet gyönyörű, és Szeged gyönyörű város, de egy városi közösség igazi lelkét mégis a kultúrája adja. Továbbá azt is megtudtuk, ebben az évben közel 7 milliárd forintot fordítanak Szeged város költségvetéséből a szegedi kultúrára.

Hírnevet szereztek

A köszöntő beszédet követően a magyar kultúra napja alkalmából Szeged Kultúrájáért díjban részesítették Jakab Tamás színművészt, Klebniczki György zongoraművészt, zeneszerzőt, Patyi Zoltán néptáncost, népzenészt, táncpedagógust és koreográfust. Ezt a díjat mindig Szeged város kulturális életében meghatározó személyiségek kapják, akik tevékenységükkel, alkotásaikkal országos és nemzetközi hírnevet szereztek a városnak.

Kölcsey-érmet kaptak

Továbbá a magyar kultúra napja alkalmat ad arra is, hogy a város köszönetet mondjon mindazoknak a szegedi kultúrát éltető alkotóknak, előadóknak és azoknak, akik fenntartják, művelhetővé, fogyaszthatóvá és gyarapíthatóvá teszik a település kultúráját. Ezért a legjellemzőbb kulturális vagy művészeti ágak képviselőinek személyén keresztül az egész kulturális munkát végző szegedi társadalomnak mondanak köszönetet egy-egy Kölcsey-érem átadásával.

Utóbbit idén Katona Judit énekművészi, zenetanári tevékenységéért vehette át. Szintén Kölcsey-érmet kapott Tóth Ákos irodalomtörténész, Varsányi Anna drámaíró, műfordító. Dömötör Mihály fotóművész, Farkas Endréné Frecot Tünde közművelődési szakember, Kulcsár Marianna könyvtáros, Goda Katalin néptáncos, néptáncpedagógus, Martinkovics Katalin színházmenedzser.

Az ünnepség zárásaként a Tiszavirág Néptáncegyesület Cibere csoportjának előadását nézhette meg a közönség. A csoport a novemberi Fölszállott a páva országos néptánc vetélkedőn is előadott drávaközi táncokból válogatott. A Falu végén szépen muzsikálnak című számukat mutatták be.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában