Az év agrárembere lehet a szegedi–hódmezővásárhelyi családi vállalkozás vezetője

2020.01.12. 10:00

Az ország legjobb kertészei között a szegedi Dobay Imre

Három Csongrád megyeiért szurkolhatunk idén Az év agrárembere versenyen, köztük egy szegedi kertészért, Dobay Imréért. A többgenerációs kertészcsaládot a szakma Magyarországon az üvegházi szegfűről és a muskátliról ismeri – az online közönségszavazás január 20-ig tart.

Kovács András

Szeged, 20200109. Dobay Imre virágkertész. Bekerült az Év agrárembere pályázatba kertész kategóriába. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

1943-ban született egy kertészdinasztia harmadik generáció­jának tagjaként Dobay Imre, aki 23 évesen vette át diplomáját. Az első évek a tudomány és a ku­­tatás bűvöletében teltek el a Kertészeti Főiskolán és Fertődön, majd a családi vállalkozás és egy mgtsz következett. „Disszidensként” 1972–76 között tanulmány­úton vett részt Nyugat-Németországban és Dél-Afrikában. Mindenütt kertészetekben, illetve Fokváros mellett egy botanikus kertben dolgozott. – Útlevéllel mentem ki, és kicsit tovább maradtam, de idővel önként hazajöttem – fogalmazott.

Tűrt kategória

Itthon önálló vállalkozás mellett döntött, nyelvtudását és külföldi kapcsolatait kihasználva muskátli és balkonnövények szaporítóanyagát kezdte termeszteni és forgalmazni. – A család nevéhez kötődik az üvegházi szegfű és a muskátli, az előbbit még a nagyapám vezette be Hódmezővásárhelyen, az 1920-as években még voltak Dobay-fajták – mondja a szakember. Hozzá­teszi, a muskátlit édesapjával kö­­zösen maszekolták össze a 70-es években, a három t betűből a tűrt kategóriába tartoztak, az alapot külföldről hozták be.

Dobay Imrére január 20-ig szavazhatunk Az év agrárembere versenyben. FOTÓ: FRANK YVETTE

Szakképzés

Forgalmuk 30 százaléka ex­port, és ez nö­vekvő arány, elsősorban Romániába és Szerbiába szállítanak. Kertészetük régi kap­­csolatban van a szakképző he­­lyekkel, a fővárosból éppen úgy érkeznek hozzájuk diákok gyakorlatra, mint a Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi karáról.

– Szegedi üzletünk vezetője, Eszter is az SZTE-n végzett – mond példát az utánpótlás-nevelésre.

Utódlás

Az utódlás is napirenden van a Dobay családban. – Az Oázis franchise rendszernek mi lettünk a szegedi kép­­viselői, ezt a fiam, András viszi Szegeden, a Kálvária tér és az Alkony utca közötti telephelyünkön. Én inkább a vásárhelyi üvegházban dolgozok a muskátlival és más szaporítóanyagokkal – mondja Dobay Imre, hozzátéve, a kettő cégként is elkülönül.

Szavazás január 20-ig

Az Agrotrend csoport 2014-ben indította útjára Az év agrárembere díjat. Tíz kategóriá­ban hirdették meg a versenyt, háromban Csongrád megyei szakemberek is döntőbe jutottak. Január 20-ig tart az online közönségszavazás az azevagrarembere.hu oldalon, a győztes a február 8-i gálaesten derül ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában