Helyi közélet

2020.01.03. 18:00

Az Úttörő megy, a Pajtás utca marad

A megyei kormányhivatal törvényességi felhívása kötelezi az önkormányzatot néhány utcanév felülvizsgálatára.

Majzik Attila

A Rózsa Ferenc utca neve is hamarosan a múlté lesz Csongrádon. FOTÓ: MAJZIK ATTILA

Juhász Tünde kormánymegbízott le­­velében az önkormányzati törvényre hivatkozott, eszerint közterület, illetve közintézmény nem viselheti olyan személy nevét, aki a XX. századi ön­­kényuralmi politikai rendszerek megalapozásában vagy fenntartásában részt vett, vagy olyan kifejezést vagy szervezet nevét, amely a XX. századi önkény­uralmi politikai rendszerre közvetlenül utal. Ezek alapján a kormányhivatal arra kötelezi az önkormányzatot, hogy változtassa meg a Hámán Kató, a Rózsa Ferenc és az Úttörő utca nevét. A kérdéses utcák névadóiról a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása ad tá­jékoztatást: Hámán Kató kommunista mozgalmi vezető volt, neve kapcsolódik a XX. századi önkényuralmi rendszer megalapozásához, Rózsa Ferenc az il­­legális kommunista mozgalom egyik központi szervező egyénisége, az úttörő pedig a Magyar Úttörők Szövetségének egykori tagjára vonatkozik, a szövetség legfontosabb feladata pedig az iskolás gyermekek kommunista ideológia szerinti nevelése volt.

A névváltoztatás ellen a képviselők oldaltól függetlenül berzenkedtek. Két utca, a Hámán Kató és az Úttörő Bokroson van, az ott élők képviselőjüknek, Gyovai Gáspárnak elmondták, megértik a helyzetet, de nem akarják a változást, ők már így szokták meg. A Rózsa Ferenc ut­­caiak is hasonló véleményen vannak, tolmácsolta Somogyi Árpád képviselő, aki hozzátette, ha az Úttörőt átnevezik, a bokro­­si Pajtás utcát is hozzácsaphatnák, hiszen az az úttörőszövetségnek lapjának neve volt.

Mint Bedő Tamás polgármester elmondta, nincs mérlegelési lehetőségük, így a képviselők vé­­gül elfogadták az utcanevek megváltoztatását, az új nevekről később döntenek.

A Rózsa Ferenc utca neve is hamarosan a múlté lesz Csongrádon. FOTÓ: MAJZIK ATTILA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában