Exkluzív interjút adott

2020.01.23. 11:58

B. Élthes Eszter: a vásárhelyi önkormányzat eljárása nem volt méltó Bessenyeihez

A színészóriás, Bessenyei Ferenc özvegye, B. Élthes Eszter szerint a Rákosi-korszakot idézi, ahogyan a vásárhelyi önkormányzat előzetesen felépített politikai koreográfia alapján írta felül a bírálóbizottság döntését. A promenad.hu-nak adott exkluzív interjújában elmondta, nem volt más lehetősége, mint a gálán bejelenteni a Bessenyei-díjjal kapcsolatos döntését, ahol nem ő okozott botrányt, hanem a polgármester, és kiemelte, miért tartotta volna fontosnak Nemcsák Károly kitüntetését.

Hódmezővásárhely – 2020.01.19. Botrányba fulladt a XII. Bessenyei Ferenc-díj átadó ünnepség. A színészóriás özvegye B. Élthes Esztert emelkedett szólásra és visszavonta a Bessenyei név használatához adott hozzájárulását. Képen: B. Élthes Eszter Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

- Nem véletlenül idéztem beszédem elején férjemet: aki már korábban is úgy ítélte meg, ebben a romlott világban nincs fogadókészsége az általa képviselt szellemiségnek; én pedig ehhez tartom magam, ennek jegyében ápolom és őrzőm az emlékét. Bessenyei Czenner Mihály színháztörténész állítása szerint a 20. század második felének legnagyobb magyar színésze volt. Olyan szerepeket játszott el, melyeket rajta kívül senki nem tudott. A legkedvesebb alakja Kossuth volt, mert úgy tartotta, Kossuthban ismert önmagára igazán ez a nép, ez a nemzet. Amíg magyar ember él, addig Széchenyiről, Bánkról, Dózsáról vagy Zrínyiről is Feri maszkja jut eszünkbe. Olyan egyéniség volt, akiben – mint a nemzet említett történelmi nagyjaiban – saját múltját felismerte, akin keresztül saját hagyományait, értékeit felfedezte a magyarság. A róla elnevezett díj kitüntetettjeinek méltónak kell tehát lenniük a névhez, a szellemiséghez – hangsúlyozta az promenad.hu-nak adott exkluzív interjújában Bessenyei Ferenc özvegye, B. Élthes Eszter.

Fotó: Karnok Csaba

Elmondta, maga a kiválasztási folyamat és az önkormányzat ügyintézése is méltatlan volt Bessenyei Ferenc emlékéhez. – Éreztem, hogy az első másodpercről kezdve arról van szó, hogy egy bizonyos, hatalomra került politikai csoportosulás kizárólag a saját reklámozására használja a Bessenyei nevet – emelte ki. Arról is beszélt, hogyan változott meg a bírálóbizottság, milyen problémák adódtak a jelöltek körül és hogyan próbálta megértetni, hogy ez egy előadóművészi díj.

A jegyzőkönyvbe csak azután áll módunkban bepillantani, miután a képviselő-testület már döntött a díjról. Azt is roppantul helytelenítettem, és szóvá is tettem, hogy az önkormányzat megpróbált beleavatkozni a bírálóbizottság döntésébe azzal, hogy betette az anyagok közé a saját, hosszú laudációját Berei Erzsébetről. Számomra egyértelművé vált: a városvezetés előre eldöntötte, hogy Berei Erzsébetnek kell kapnia az egyik díjat, a másikat pedig az, akire (csak zárójelben jegyzem meg, hiszen más sokkal nevesebb hódmezővásárhelyi születésű zenész is volt a javasoltak között, de bizonyítani nem tudom) az új tagoknak szavazniuk kell. Ily módon a bírálóbizottság ülése csupán színjáték volt: a közgyűlés végrehajtotta a politikai szándékot, felülírta a mi döntésünket, így nyilvánvalóan politikai okokból elgáncsolta Nemcsák Károlyt, miközben nekünk még a hitelesített jegyzőkönyv sem állt rendelkezésünkre, sőt azt sem tudhattuk, hogy a közgyűlés elé milyen szövegű jegyzőkönyvet tettek le

- mesélte.

Hogy miért a díjátadón tette a bejelentést, arra a kérdésre elmondta, „nem maradt más lehetőségem, mint a gálán – ami egyben a díszközgyűlés is – bejelenteni, hogy nem értek egyet az idei eljárással, és visszavonom a névhasználati engedélyt.”

Tudtam, Vásárhelyen senkinek sem mondhatom el, hogy senkit se hozzak kellemetlen helyzetbe, aki az önkormányzattól függ. Aki ismer, az tudja, hogy határozottan képviselem az elveimet, de azt is be kell vallom: ezúttal féltem. A történtek alapján, és abból a hangnemből, ahogyan velem bántak, azt sem zártam ki, hogy fizikai inzultus ér, ezért megkértem egy barátomat, hogy jöjjön el értem. Nem egyeztettem senkivel, pláne nem a Fidesszel vagy az M1-gyel. Üldözési mániáról tesz tanúbizonyságot, aki azzal vádol, hogy én bármilyen politikai párttal szövetkezve teszek ezt vagy azt. Semleges vagyok, legfeljebb Bessenyei-párti: férjem örökségét követve az egész nemzetet igyekszem szolgálni, nem szekértáborokat. Kiemelte, nem ő okozott botrányt vasárnap, hanem Márki-Zay Péter azzal, hogy utána szaladt. – Miért volt erre szükség? Egy polgármester nem hagyja ott az eseményt, a díjazottakat, a közönséget, az élő közvetítést, és fut utánam, mint egy kisiskolás fiú, ha érzi, hogy valakit megbántott. És ismétlem: nem a sértettség beszélt belőlem, nem tettem mást, mint kiálltam, és elmondtam az igazságot indulatmentesen, nyugodtan, világosan, érhetően – mint ott is hangsúlyoztam, nem nagy örömmel, de az önkormányzat nem hagyott nekem más esélyt és lehetőséget. A vásárhelyieknek jogukban áll tudni arról, hogy mi történik a háttérben, hogy milyen aljas módszerekkel dolgoznak az önkormányzat munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában