Nyolc önkormányzati intézményt fűtenek majd geotermikus energiával

2020.01.26. 11:51

Befejeződött a termálkút fúrása Balástyán

Megkezdődött a balástyai termálkút műszaki átadása. Vizet még nem hoztak a felszínre, rövid idő múlva azonban erre is sor kerül. Ez fűt majd nyolc önkormányzati intézményt jövő ősztől, jelentős károsanyag-kibocsátástól kímélve meg a települést.

Munkatársunktól

Balástya 2020.01.24. a termálkút elkészült Képen: Fotó: Török János - Délmagyarország - DM

Fotó: Török János

Elkészült a balástyai termálkút, a fúrás befejezésével megkezdődött a műszaki átadás. Mint arról korábban beszámoltunk, 246 millió forintot nyert a település megújuló energiák hasznosítására. Nyolc önkormányzati ingatlant – az óvodát, a konyhát, az iskola két épületét, a sportcsarnokot, a könyvtárat, a Teleházat és a polgármesteri hivatalt – fűtik majd geotermikus energiával, kiváltva ezzel jelentős mennyiségű gázfogyasztást, csökkentve egyúttal a káros­anyag-kibocsátást is. November elején kezdték meg a kútfúró munkálatokat egy Németországból érkezett berendezés segítségével. A Vadásztanya melletti területen állították fel a tornyot, mely a nap 24 órájában dolgozott.

1750 méteres mélységben

Elkészült az 1750 méter mély kút, hamarosan elkezdik kitermelni a termálvizet.
Fotó: TÖRÖK JÁNOS

Az 1750 méteres mélység elérése után egy csőoszlopot tettek le a kútba. Ebbe meghatározott pontokon oldalról szűrőket építenek be, felmérések alapján ugyanis itt vannak vízrétegek. Ezeken keresztül hozzák majd ezt a felszínre – magyarázta Ujvári László polgármester. Egyelőre tehát nem tudni, hány fokos termálvizet tudnak majd kitermelni, ez azután derül ki, hogy a szűrőzés befejeztével levegőt nyomnak a rendszerbe, ezzel a módszerrel nyerik ugyanis ki a föld alól. Miután a kitermelt vizet bevizsgálták, utána lehet majd elkezdeni üzemeltetni a kutat. A településvezető hangsúlyozta, ez már nem jár majd olyan hanghatással, mint a kútfúrás, melyre egyébként – bár a nap 24 órájában zajlott – nem érkezett lakossági panasz, mivel a közelben nincsenek lakóházak.

A távvezeték már kész

A kitermelt termálvizet a szintén ebben a projektben kiépítendő távhővezetékek szállítják majd az épületekhez. Ezek már korábban elkészültek, ahogyan az érintett épületekben a hőcserélők is. – A csövek bevezetésének pontjainál kell az épületek falait rendbe tenni, ezt követően gyakorlatilag befejeződnek a projekttel kapcsolatos építkezések – mondta a polgármester.

Október energiatakarékos meleget hoz

Ebben a fűtési szezonban azonban még biztosan nem lesz geotermikus fűtés az önkormányzati intézményekben, maximum a próbaüzemet tudják elvégezni. Októbertől azonban már biztos, hogy a környezettudatos, energia­takarékos módszerrel visznek meleget az érintett önkormányzati épületekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában