A jó ital titka a minőségi alapanyag és a ráfordított idő a csengelei férfi szerint

2020.01.21. 12:42

Díjnyertes pálinkákat főz Fehér Kálmán, mégsem árulja

Jó pálinkát csak egészséges gyümölcsből lehet főzni – vallja Fehér Kálmán, aki több díjnyertes itallal büszkélkedhet. Nagyapjától és apjától tanulta a mesterséget, amelyet ő is továbbad fiának. A csengelei vállalkozónak bérfőzésre hoztak már mindenféle alapanyagot, még gyógynövényeket is, az igazi azonban szerinte a kajszi.

T. K.

Májustól decemberig hatalmas üstökben fő a pálinka Fehér Kálmán csengelei tanyáján. FOTÓ: KARNOK CSABA

Ősi családi vállalkozást tart élet­­ben Fehér Kálmán, aki pá­­­linkafőző üzemet működtet csengelei tanyáján. A férfi nagyapja kezdte el először ezt a mesterséget: miután a háborúban kilőtték az egyik szemét, hazatérve a neki ajándékozott 5 hold földön termő gyümölcsökből úgy döntött, alkoholt készít. Vállalkozása olyan sikeres lett, hogy mind az öt gyermeke ezzel kezdett felnőttként foglalkozni.

– Természetesen akkoriban ezt még csak feketén lehetett csinálni – mosolygott Fehér Kálmán, akinek a 60-as években édesapja lett, aki az első hivatalos helyi pálinkafőzdét üzemeltethette. – A fináncok is pontosan tudták, ki hol főzi a pálinkát. Úgy voltak vele, leg­alább legyen egy, ami hivatalos – mesélte. Ezt vette át ő 35 éve, otthagyva az építőipart, ahol eredetileg elhelyezkedett.

– Több tízezer liter pálinkát készítek évente. Kereskedelemmel nem foglalkozok, csak bérfőzést vállalok – mesélte a csengelei férfi, akinek fala ennek ellenére tele van érmekkel, ok­­­levelekkel. Hamar kiderült ugyanis, hogy szakmaszeretete és igényessége minőségi italokat eredményez. Legutóbb, decemberben például egy közép-európai szintű megmérettetésen mintegy 700 versenyző pálinkái közül az ő Irsai Olivér szőlőből főzött italát jutalmazták arany­éremmel. De előfordult már olyan is, hogy a zsűri az értékelés után felvásárolta az összes pálinkáját.

– Régen a lehullott, rossz mi­­nőségű gyümölcs került a cef­rébe, de jó pálinkát csak érett, tiszta és egészséges alapanyagból lehet készíteni – mondta Fehér Kálmán, aki mindenből főzött már, ami csak képes az erjedésre.

– Hoztak már nekem akácot, bodzát és dinnyét is, de ezek szerintem nem olyan finomak. A kajszinál pedig biztosan nincs jobb alapanyag – jelentette ki a férfi, aki elismerte: feleségével mindig komoly viták alakulnak ki, hogy saját használatra lekvár vagy itóka legyen ebből a gyümölcsből. – Természetesen első a pálinka – nevetett.

Májustól decemberig hatalmas üstökben fő a pálinka Fehér Kálmán csengelei tanyáján. FOTÓ: KARNOK CSABA

A pálinka másik titka szerinte az idő. – Kétszer főzök minden adagot, mert szerintem csak így tudja megtartani évekig is az aromáját. Maga az eljárás sem egyszerű egyébként, mert se a párlat eleje, se a vége nem megfelelő, tudni kell ezeket le­választani. Főzés után pedig 3 hónapig érlelem, hogy össze tudjon adódni az ízvilága.

Fehér Kálmán szerint az ideá­lis pálinka 50 fokos, amelyből a jó minőségűt arról lehet felismerni, hogy kitöltve gyöngyök alakulnak ki a tetején. Külön kérésre egyébként készít ennél gyengébbet és erősebbet is.

– Egy patikusnak például gyógynövényekből főztem 70 fokos szeszt, amit a készítményekbe használt fel – mesélt munkája érdekességéről.

A két generáció óta öröklődő szakmát ő is továbbadja majd fiának, de hozzátette: ez még nem most lesz.

– Amíg csak bírom, főzök, hiszen nagyon szeretem ezt csinálni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában