Mozgófilmklub

2020.01.25. 15:33

Képalkotással és annak technikájával ismerkednek Bordányban

Tizenkét alkalmas mozgófilmklubot rendeznek Bordányban, ahol az érdeklődők meg­ismerkedhetnek a profik munkájával és az általuk használt technikával.

A. T. J.

Profiktól tanulnak videózást a bordányi érdeklődők.

Fotó: KARNOK CSABA

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. a Művelődő közösségek az Alföldön elnevezésű projekt részeként Mozgó film, mozgó klub néven havi szakkört indított Bordányban. A 12 alkalommal, havi rendszerességgel megtartott, alkalmanként kétórás műhelyfoglalkozás célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek a profik munkájával és az általuk használt technikával. A műhelyfoglalkozásokon a részvétel térítésmentes, a vidéki résztvevőknek útiköltség-­térítést is biztosítanak.

Előadást tartanak majd a ZsupArtFilm Egyesület, a Makói Video Művészeti Műhely, a korábbi Echo Tv és a Hír Tv munkatársai, a Super 8mm Fesztivál alapítói, valamint a Szegedi VTV kollégái.

A projekt során közösségépítő módszereket alkalmaznak, amihez a filmet mint eszközt használják fel. A végső eredményként egy helyi értékek bemutatására fókuszáló videó vagy vlog, illetve saját YouTube-csatorna létrehozását célozzák meg, amire a tagok az elméleti és gyakorlati ismeretek segítségével képessé válnak. A külsős szakemberek által felajánlott videódokumentálással a projekt végére a folyamatról egy riportokkal színesített werk­filmet is készítenek. A foglalkozások témái között szerepel többek között a Csongrád Megyei Értéktár bemutatása is.

Az előadás-sorozat egyik résztvevője, a bordányi Szörényi Márkó Kevin a legutóbbi rendezvény után elmondta, a lényeg, hogy megismertessék az emberekkel, hogyan és mivel dolgoznak a profik. – A legelső alkalommal az alapokkal, a beállítási technikákkal kezdtük. A következő alkalommal Józsa Zsolt, a ZsupArtFilm vezető operatőre a számunkra még új, ma elérhető legmodernebb cuccokat mutatta meg – mondta.

Legutóbb a videó mint művészeti forma megjelenítési lehetőségeiről, nemzetközi megjelenési lehetőségekről, nemzetközi videóversenyek tapasztalatairól, külföldi együttműködési lehetőségekről tartott foglalkozást Czibolya Kálmán, a Makói Video Művészeti Műhely vezetője. Szörényi Márkó hozzátette: – Tervben van egy imázsfilm készítése Bordányról, amihez az itt megszerzett tudásunkat is felhasználjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában