Az állam fizeti a kurzust és az utazást - zsebpénzt is kapnak a diákok

2020.01.06. 17:37

Külföldön mélyíthetik el nyelvtudásukat a középiskolások el nyelvtudásukat a középiskolások

Már javában szervezik azokat a nyári nyelvtanfolyamokat, amelyek a magyar diákok szóbeli készségeit fejleszthetik. A kormány által támogatott kurzusokra nyáron utazhatnak a diákok, a cél a magabiztosabb szóbeli nyelvtudás elsajátítása.

Hajó Edina

A Kőrösy szakgimnáziumban a jogosult diákok kétharmada vesz részt a nyáron a külföldi nyelvi kurzuson.

Fotó: Török János

- Bárki jelentkezhet az államilag támogatott kéthetes külföldi nyelvtanfolyamra, aki ebben az évben 9. vagy 11. osztályban tanul nappali tagozatos gimnáziumban vagy szakgimnáziumban az alanyi jogon pályázhat. Sem a tanulmányi eredmény, sem a nyelvvizsga megléte nem jelent kizáró okot – mondta el Bartos Mónika, a magyar diákok külföldi nyelvi kurzusainak szervezéséért felelős miniszteri biztos. A politikus hétfő délután több szegedi középiskolában tartott tájékoztatót diákoknak és tanároknak, köztük a Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Közgazdasági szakgimnáziumában.

A Kőrösy szakgimnáziumban a jogosult diákok kétharmada vesz részt a nyáron a külföldi nyelvi kurzuson.
Fotó: Török János

Megtudtuk, ez országosan 140 ezer diákot érint, az előzetes igényfelmérésen 90 ezren jelezték, hogy szeretnének élni ezzel a lehetőséggel. A gimnáziumban és szakgimnáziumban tanuló nappali tagozatos diákok az első idegen nyelvként választható angol, német, francia és kínai nyelvet tanulhatják intenzív kéthetes nyelvi kurzuson. A választható célországok: Egyesült Királyság, Írország, Málta, Franciaország, Németország, Ausztria, Kína.

A Szegedi Szakképzési Centrum Iskoláiból 1176 fő jelentkezett eddig, egyénileg és csoportosan is lehet utazni. Melegné Pákozdi Ágnes a Kőrösy igazgatóhelyettese elmondta, náluk angolt és németet tanulnak a diákok. – Összesen 173-an kelnek útra a nyári szünetben, öt csoport az Egyesült Királyságba és Írországba, míg kettő a tervek szerint Berlinben vesz részt nyelvtanfolyamon – tudatta.

Nagyrészt családoknál szállásolják el őket, így a gyerekek rákényszerülnek nyelvtudásuk használatára.

Az utazást itthon semmilyen nyelvi felmérés nem előzi meg, ezt az első napon a külföldi nyelviskolában teszik majd meg. Az Egyesült Királyságban nagyrészt családoknál szállásolják el őket, így a gyerekek rákényszerülnek nyelvtudásuk használatára. Hódosi Zsanett 11. osztályos tanuló – ahogy a közgazdasági iskolában itt tanulók nagy része – németet és angolt is tanul. Mivel az Erasmus program keretében márciusban három hétre Németországba utazik, így egyértelmű volt, hogy angol nyelvi kurzust választ. – Mi döntehttünk arról, melyik országba szeretnénk menni, az angolos csoportomból van, aki Angliába, míg más Írországba megy, én pár barátommal pedig Skóciába. Azért fontos ez tanfolyam, mert nyelvtan jobban megy, ez a két hét remélem, fejleszti a szóbeli készségeimet is – magyarázta a diáklány.

A külföldi nyelvtanulási program előfinanszírozott, így a szülőknek nem jelent pluszterhet. Bartos Mónika elmondta, a kurzus díján felül, fizetik az utazás, a biztosítás, a szállás költségeit, sőt valamennyi költőpénzt is kapnak a diákok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában