Helyi közélet

2020.01.10. 06:36

Már tényleg ítélet jöhet a parkolóperben

Hosszú tárgyalássorozat után ma hozhat ítéletet Botka László kabinetfőnökével, az időközben távozott szegedi főjegyzővel és a lemondott alpolgármesterrel szemben hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult büntetőügyben, azaz a VIP-parkolóbérletek ügyében a Gyulai Törvényszék.

Suki Zoltán

Ma pont kerülhet az évek óta húzódó szegedi parkolóper végére a Gyulai Törvényszéken. FOTÓ: DM

A vád szerint Botka László volt alpolgármestere, jelenlegi kabinetvezetője, Szeged volt címzetes főjegyzője és a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezetői 2008 és 2012 között 307 darab bérletet adtak ki ingyenesen, közgyűlési hozzájárulás nélkül, ezzel pedig 40 millió forintos kárt okoztak a városnak.

Ma pont kerülhet az évek óta húzódó szegedi parkolóper végére a Gyulai Törvényszéken. FOTÓ: DM

Első fokon a Gyulai Járásbíróságon a volt szegedi főjegy­zőt felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték. A szabadságvesztés végrehajtását egy évre felfüggesztették. A korábban lemondott alpolgármester hat hónap börtönbüntetést kapott, szintén egy évre felfüggesztve, míg Botka László kabinetfőnökét tíz hónap börtönre ítélték első fokon, egy évre felfüggesztve.

Az első- és másodrendű vádlottak társtettesként elkövetett hűtlen kezelésért tíz, illetve nyolc hónap börtönbüntetést kaptak első fokon, egy évre felfüggesztve. A parkolási üzletág volt vezetője tíz hónapot kapott, ugyancsak egy évre felfüggesztve. A Gyulai Járásbíróság tavaly októberi ítélete nem lett jogerős. Az ügyészség súlyosításért, a védők pedig bűncselekmény hiányában való felmentésért fellebbeztek, ezért került az ügy a Gyulai Törvényszékre.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, azzal érveltek, hogy az 1996-ban kialakult gyakorlat szerint osztották ki az ingyenes bérleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában