Csak fokozatosan szabad terhelni a testet a szakember szerint

2020.01.08. 19:33

Megteltek az edzőtermek

Nőtt a forgalom a szegedi edzőtermekben. Sokan újévi fogadalomként iratkoznak be valamelyik konditerembe. A szakemberek mindenkinek azt tanácsolják, hogy mielőtt rendszeresen edzeni kezdene, kérjen tanácsot.

Jeszenszky Zoltán

Nemcsak a húszéveseké a világ, idősebbek is elkezdhetik. FOTÓ: FRANK YVETTE

Bizonytalanul tekint körbe egy férfi az egyik szegedi edzőteremben. Felesége karácsonyi ajándékként lepte meg egy kondibérlettel. A fal mellett egy fiatalember emel, nézni is szörnyű súlyokat. Mielőtt végrehajtaná a gyakorlatot, edzője instrukcióját követve ráhangolódik.

Idősebbek is elkezdhetik

– Az emberi test nem arra van kitalálva, hogy egész nap tespedjen a kanapén. Nagyon so­­kan újévi fogadalmat tesznek, hogy sportosabb életet élnek majd. Van, aki a karácsonyi pluszkilókat akarja ledolgozni. A hölgyek formásabb alakra, a férfiak izmosabb testre vágynak – mondta Hajó Ferenc Dávid. A személyi edző szerint a vendégek életkora változó. Az idősebbek óvatosabbak a súlyzókkal, a fiatalabbak merészebbek. Na­gyon sok a középiskolás diák, akik lelkesen vetik bele magukat az edzőtermek világába.

Nemcsak a húszéveseké a világ, idősebbek is elkezdhetik. FOTÓ: FRANK YVETTE

Csak óvatosan

– A háznak biztos alap kell, az edzésnél is így van. Nagyon fontos a fokozatosság, nem szabad rögtön a legnagyobb súlyoknak nekiesni. A test hirtelen megterhelése egy idő után visszaüthet. Fogyni is csak fokozatosan szabad, a gyors súlyvesztés sem jó a testnek – folytatta Hajó.

– Hetente háromszor másfél órányi testmozgás kell ahhoz, hogy valaki jó kondícióba ke­­rüljön. Persze az edzések kö­­zött pihenőnapokat kell tartani, hogy regenerálódjon a szervezet. Ha valaki nagyobb túlsúlytól akar megszabadulni, akkor nemcsak a táplálkozási szokásain, hanem az életmódján is változtatnia kell – tette hozzá Török Balázs, aki szintén személyi edzőként dolgozik.

Fontos a motiváció

Mikulán Rita sportorvos mindenkinek azt tanácsolja, hogy mielőtt valaki rendszeresen ed­­zőterembe járna, előtte egy személyi edzővel konzultáljon, vagy keressen fel egy sportorvosi rendelőt, ahol térítésmentesen felvilágosítást kaphat az edzést korlátozó tényezőkről.

A fiataloknál gyakori hiba, hogy helytelen súlyzózással túl­­terhelik a gerincoszlopot. Idősebbeknél az ízületek túlterhelése mellett számolni kell azzal, hogy az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban előforduló magas vérnyomás a kardióedzéseket is korlátozhatja. A rendszeres testmozgás jótékony hatásai csak néhány hét elteltével mutatkoznak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában