Helyi közélet

2020.01.11. 10:38

Megújulhat a Szeged és Röszke közötti vasútvonal

Feltételes közbeszerzési eljárást írt ki a MÁV a Szeged és Röszke közötti vasútvonal felújításának tervezési és kivitelezési munkáira. 2022 nyarára villamosított, modern pálya kötheti össze Szegedet és Szabadkát – olvasható a vasúttársaság közleményében.

Munkatársunktól

Kiderült, az egyvágányú pálya rekonstrukciója során 120 kilométer/órára emelik a megengedett sebességet, emiatt teljesen felújítják a vágá­nyo­kat, korszerűsítik a biztosítóberendezést, váltófűtéseket építenek be. Javítják az útátjárók állapotát, és az 5-ös számú főút felüljáróját is kibővítik. Szentmihálytelek néven új megállóhelyet építenek, ott és a röszkei állomáson parkolókat, esőbeállókat alakítanak ki, és modernizálják az utastájékoztatási berendezéseket. Bekötik a vonalat a szegedi központi forgalomirányítási rendszerbe, és a villamosítás miatt új felsővezeték-hálózatot építenek ki.

Felújítják a röszkei állomást is. FOTÓ: KARNOK CSABA

Ha lesz nyertes a közbeszerzésen, vele lehamarabb májusban köthető meg a szerződés.

A munkálatok után a vajdasági település és Szeged között várhatóan 30-40 perces lenne a menetidő a 44 kilométeres vonalon, amelynek 13 kilométeres ma­­gyar szakaszát újíttatja fel és állítja üzembe a MÁV várhatóan 2022 nyaráig.

Ezek is érdekelhetik