Helyi közélet

2020.01.14. 16:09

Nyílt hét a Gemma Központban, ahol mindenki értékes

Bárki betekinthet a hét során a Gemma Központ készségfejlesztő osztályaiba, ugyanis nyílt hetet tartanak. Kiderült, a 11-12. osztályosok már munkát is vállalnak.

Kiss Anna

A készségfejlesztő osztály papírtölcséreket is gyárt a Csavarker Plusz Kft.-nek.

Fotó: Karnok Csaba

Két lába van, sárga színű, van két szárnya, csőre is van és csipog – minden héten egyszer kutyás terápia során fejlesztik a fiatalok kommunikációját a Gemma Központ két készségfejlesztő osztályában. Mi is betekinthettünk egy ilyen órára, ugyanis nyílt hét van az intézmény ezen két osztályában, mert szeptemberre új kilencedik osztályosokat várnak.

Kommunikációt fejlesztenek

A készségfejlesztő osztály papírtölcséreket is gyárt a Csavarker Plusz Kft.-nek.
Fotó: Karnok Csaba

Épp Azúr segítségével tanultak a környezetről, a növények és állatok tulajdonságairól, a gyümölcsök csoportosításáról a 11-12. osztályosok. A térorientáció is fontos szerepet kapott, ugyanis négylábú barátjuk jobb és bal oldalán hordozta táskában a játékos feladat kártyáit. Van olyan fiatal is, aki az iskolában kezdett el beszélni, korábban nem kommunikált, most viszont nemcsak a feladványokat oldja meg helyesen, hanem előadásokon verset is szaval.

Fontos a mozgás is

A csoportnak van egy látássérült tagja is, aki szintén részesült az elhangzott információkban, miközben a mozgásterápiás kerékpáron a mozgáskoordinációját fejlesztette. Hurgulyné Horváth Brigitta intézményvezető-helyettestől megtudtuk, erre olyan fiatalok is ráülnek, akik nem tudnak mozogni, a gép viszont stimulálja az izmaikat.

Életre nevelnek

A szomszédos terembe is bepillantottunk néhány percre, itt épp a közös tízóraira készültek a 9-10. osztályos tanulók. A hetesek épp a tányérokat és a szalvétákat osztották ki, majd mindenki megkapta az otthonról hozott szendvicsét és megkezdődött a közös étkezés a pedagógusokkal. Ezzel a módszerrel az önellátásra való képességük fejlődik, a terítés mellett a tankonyhában is sűrűn mozgolódnak, hiszen ők pakolják be a mosogatógépet, teszik helyükre az eszközöket, míg nyáron például a gyümölcscentrifuga használatát is megtanulták. A csapat tagja egy külföldi fiú is, aki csakis angolul tud kommunikálni, így az osztály alapvető kérdéseket, mondatokat is megtanul angolul, hogy társukkal beszélgetni tudjanak.

Út a munka világába

Kiderült, az intézmény takarítója csak a közösségi tereket rendezi a második emeleten, hiszen a nap végén mindkét csoport saját magának takarítja ki a termeit. Ráadásul a 11-12. osztályosok a heti negyven órából húszat munkával töltenek, dolgoznak például az Art Hotelben, a Tesco Global áruházakban és a Szegedi Vadasparkban is. Ők modulokat sajátítanak el a tanév során, idén az árufeltöltő, udvaros és kisegítő takarító szakmákat tanulják meg, májusban pedig vizsgát tesznek ebből. Szerdánként keramikus érkezik az iskolába, de szoktak szappant és gyertyát is készíteni a diákok.

Egész héten nyílt órák

Hurgulyné Horváth Brigitta kérdésünkre elmondta, előzetes bejelentkezés szükség a látogatáshoz, de mindenkit szívesen fogadnak a hét során 8 és 12 óra között. Több szülő már az első napon, kedd reggel betekintett az órákba, utánunk pedig érkeztek is a további érdeklődők. Az intézményvezető-helyettes hozzátette, legtöbbször a családias légkör, a komfortos termek, a fejlesztések és a kellő pedagógus létszám miatt döntenek a Gemma mellett a szülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában