A zebrának egy fokozottan védett helynek kell lennie a hétköznapokban

2020.01.26. 13:12

Szabálytalan parkolással veszélyeztetik a gyalogosokat 

Sajnos Szegeden városszerte tapasztalhatjuk, hogy az autósok nem tartják be parkoláskor az ötméteres távolságot a zebráknál. Pedig nem véletlenül találták ki ezt a szabályt, hiszen ha valaki ráparkol, teljesen kitakarja pont azt a részt, ahol a gyalogos lelép a járdáról.

Kancsár Tímea

Szabálytalanul parkoló autó a szegedi Petőfi Sándor sugárúton.

Fotó: FRANK YVETTE

Majoros Gabriella, a város egyik legismertebb autós oktatója, „Szeged szeme” rámutatott néhány alapvetésre, amit a kijelölt gyalogos-átkelőhely környékén, közkedvelt nevén zebránál tudni kell.

Legyünk körültekintőek

Szabálytalanul parkoló autó a szegedi Petőfi Sándor sugárúton.
Fotó: FRANK YVETTE

– A járművezetőknek egy négyzet alakú kék tábla jelzi a kijelölt gyalogos-átkelőhely helyét, például azért, hogy ha hó fedi az útburkolatot, akkor is tudják, hol kell számítani az úton gyalogosokra, akik át szeretnének kelni. Utóbbi tehát a gyalogosok számára igen jól látható terület, amelyen – körülnézés után – biztonságosan áthaladhatnak, mivel elsőbbségük van.

Ahhoz, hogy autósként ezt időben észre lehessen venni, fokozott óvatossággal, körültekintéssel és olyan sebességgel kell megközelíteni, hogy ha gyalogos lép az úttestre, hirtelen fékezés nélkül meg lehessen állni.

– Erre az esetre alkották meg azt a szabályt, hogy a gyalogos-átkelőhely előtt személygépkocsival, motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral és kézikocsival 5 méteren – minden egyéb járművel, például busszal 15 méteren – belül tilos a megállás. Hiszen, ha egy ott tartózkodó jármű eltakarja a megfelelő rálátást, akkor nem lehet idejében észrevenni a járdáról lelépő gyalogost, és ő sem látja a takarásból, hogy érkezik-e jármű, s az milyen sebességgel jön – magyarázta Majoros Gabriella. Hozzáfűzte, Szegeden kevés a parkolóhely, és a járművezetők minden helyet kihasználnak, sajnos gyakran szabálytalanul.

Veszélyes átkelőhely

– Ha a gyalogos-átkelőhely előtt közvetlenül szabálytalanul jármű áll, vagy egy párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten a másik sávban forgalmi okból áll valami, akkor amellett tilos gyorsabban elhaladni, vagyis meg kell állni, meg kell győződni arról, hogy nem lép-e le a takarásból gyalogos, és azután szabad csak továbbhaladni – figyelmeztetett az autósoktató.

Erre példaként elmondta, a legveszélyesebb hely Szegeden a Kossuth Lajos sugárúton a Tavasz utcai villamosmegállónál lévő dupla gyalogos-átkelőhely. Ott gyakran alakul ki balesetveszélyes helyzet, amikor életveszélyben van az áthaladó gyalogos, mert az álló jármű mellett nem állnak meg.

Ne zavarjuk a gyalogost

A gyalogos-átkelőhelynek egy fokozottan védett helynek kell lennie, amelyen még forgalmi okból sem szabad megállni. Persze, vannak nem éppen optimálisan felfestett zebrák, ahol az útkereszteződésbe csak akkor látunk be, ha ráállunk. A gyalogosokat azonban még ekkor sem zavarhatjuk az áthaladásukban.

Magasabb büntetés jár érte

A gyalogos-átkelőhelynél szabálytalanul megálló járművet a hatóság elszállíthatja, és ez minimum 25 ezer forintjába kerül a tulajdonosnak. Plusz a szállítást és a tárolást is a szabálytalankodó autós fizeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában