Helyi közélet

2020.02.29. 18:45

11 éves rekordot döntött a lízingpiac

A hazai lízingszektor növekedési üteme csaknem követte az alappiaci bővülést – 2019-ben több mint 184 ezer új személy- és kisteherautó talált gazdára, ami 16 százalékos éves növekedést jelentett.

K. A.

A nagycsaládosok autóprogramjában tavaly több mint 1800 lízingszerződés született.

Fotó: TÖRÖK JÁNOS

– A kihelyezett összeg tavaly csaknem 740 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalékkal haladja meg az egy évvel ko­­rábbit – mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára a minap sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a lízingpiaci növekedéséhez szinte minden szegmens hozzájárult, személy- és kisteherautók finanszírozásában 11 százalékkal, 273 milliárd forintra nőtt a ki­helyezett összeg.

A nagycsaládosok autóprogramjában tavaly több mint 1800 lízingszerződés
született.
Fotó: TÖRÖK JÁNOS

Nyikos Katalin, a szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kiemelkedő tavalyi év után idén a kedvezőtlenebb gazdasági környezet és a járművek piacán várható szűkülés miatt inkább stagnálásra számítanak. Szerinte elsősorban az új személy- és kisteherautók finanszírozása húzta az autók részpiacát, ezeknél a kihelyezett összeg 13 százalékkal, 210 milliárd forintra emelkedett. A növekedési ütem lényegében követte az alappiaci bővülést, ugyanis 2019-ben több mint 184 ezer új személy- és kisteherautó talált gazdára, ami 16 százalékos éves növekedést je­­lentett.

Megtudtuk, a személy- és kisteherautóknál a lízingkonstrukciók részesedése az összes eladott kocsira vetítve közel 40 százalékos. A többi járműszegmens közül párhuzamosan 84 milliárd forintos összegben finanszíroztak flottabeszerzéseket a lízingcégek, ez 4 százalékos emelkedést jelentett. A 3,5 tonna feletti teherautókra jutó 166 milliárd forint 13 százalékos csökkenésnek felel meg. – A visszaesés azzal magyarázható, hogy a fuvarozó cégek beszerzéseiket visszafogták a gazdaság várható lassulása, a módosuló szabályozási környezet és a sofőrhiány miatt – mondta Nyikos Katalin.

A nagycsaládosok autóprogramjában a lízing egyre nagyobb szeletet hasított ki a tavaly júliusi indulástól. De­­cemberig több mint 1800 ilyen szerződés született új hétüléses autókra, a lízingcégek pedig 5,2 milliárd forinttal finanszírozták ezeket a vásárlásokat. 2020-ban nehezebb és bizonytalanabb környezetben kell dolgozniuk a lízingcégeknek, személygépjármű-piacon nagy változások várhatóak az uniós környezetvédelmi szabályok szigorodása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában