Szerb hagyományőrző szokás Deszken

2020.02.17. 19:45

A bort és annak védőszentjét, nem a szerelmesek napját ünnepelték

A szőlő és a bor védőszentjét, Szent Trifunt ünnepelték vasárnap a szerbek. Borkóstolót is tartottak, ez volt a helyi borkóstoló sorozat első állomása.

Kiss Anna

Deszk - 2020.02.16. Szent Trifun napja, szerbeknél szőlőszenteléssel és borkóstolóval. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Amíg világszerte a szerelmesek napját, Magyarországon pedig Bálint napját ünneplik február 14-én, addig a szerbeknél minden a borról szól, ugyanis ők Szent Trifun, a borászok és a szőlő védőszentjének napját tartják. A pravoszláv szokások szerint a szent tiszteletére összejönnek valamelyik család szőlőjében, levágnak egy ágat a tőkéről és meglocsolják borral, illetve a szőlőt megszentelik. A néphiedelem szerint ezzel a szertartással sikerül jó termést biztosítani. Így tettek vasárnap délután Deszken is, ahol Brczán Krisztifor, a Bánát Szerb Kulturális Közhasznú Egyesület vezetőjének kertjében volt szertartás és borkóstoló.

– Körülbelül tíz évvel ezelőtt éledt újjá ez a hagyomány, amit körülbelül a nyolcvanas évekig ápoltak elődeink. Valószínűleg akkor szűnhetett meg, amikor a filoxéra elpusztította a szőlőt. Én a kilencvenes évek végén telepítettem a kertembe szőlőt, ekkor megjelent az igény az itt élő szerbek körében, hogy hozzuk vissza a hagyományt – mondta lapunknak Brczán Krisztifor, akinek jelenleg hatszáz szőlőtőkéje van.

Megtudtuk, körülbelül 40-50 fős borkedvelő társaság jön ilyenkor össze, akik egész évben tartják a kapcsolatot, ugyanis borkóstoló sorozatuk van. Egy-egy ilyen alkalomkor mindig más deszki borász produktumát kortyolgatják. Ennek a sorozatnak a nyitó programja Szent Trifun napja.

– Nem a piacon való megjelenés a célunk, hanem a hagyományon keresztül közösséget építeni. Számomra a bortermelés erős hobbi, de mindannyian követjük a divatot, így például két évvel ezelőtt mi is megpróbálkoztunk az új trendnek számító narancsos fehérborral – tette hozzá.

Brczán Krisztifor szerint az a jó bor, amelyik ízlik és amelyik szőlőből van.

– A bor alapvetően száraz, a többit már az ízlés alakítja, hiszen van, aki a levest is sósabban szereti vagy a káposztás tésztát cukrosan eszi – nyilatkozta mosolyogva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában