Természetes élőhelyükön engedik az állatokat szabadon

2020.02.11. 13:01

Befogták az első őzeket

A két őzet vadászterületre szállították, sérülésmentesen engedték szabadon természetes élőhelyükön, és már csatlakoztak is az egyik csoporthoz.

munkatársunktól

Fotó: Veprik Róbert

A hétvégén befogták az első őzeket Vásárhelyen, a katolikus sírkertben, ahol már évek óta nagy pusztítást rendeznek. A két őzet vadászterületre szállították, sérülésmentesen engedték szabadon természetes élőhelyükön, és már csatlakoztak is az egyik csoporthoz – számolt be a történtekről Soós László. Az Agrárminisztérium tájegységi fővadásza lapunknak elmondta, hogy az őzek befogása és elszállítása folyamatosan zajlik.

A katolikus temetőben évek óta komoly problémát jelent az őzek jelenléte. Kezdetben egy-két őzet láttak a környékbeliek, majd egyre többet. A becslések szerint akár tucatnyi állat költözhetett a sírkertbe. Az őzek csokrokat, elültetett virágokat és koszorúkat legelnek a sírokról. Az őzek ellen kezdetben kerítéssel védekeztek. A katolikus temető Vámház utca felőli oldalán 2018-ban egy magas kerítést húztak fel, de a sírkert és a szomszédos temető között továbbra sem volt kerítés, csak egy nádas választotta el egymástól ezeket. Az őzek pedig szabadon járhattak-kelhettek a temetők között.

A helyi önkormányzat szervezésében tavaly novemberben egyeztettek az érintettek: a katolikus temetőt fenntartó, üzemeltető Csongrád Megyei Kegyeleti Kft., a református és a katolikus egyház, az Előre Vadásztársaság, valamint a város képviselői. Dombi-Kiss László városüzemeltetési koordinátor a Délmagyarországnak akkor elmondta: a megoldásban az önkormányzat kizárólag közvetítő szerepet játszhat, mert nem tulajdonos és nem üzemeltető. Az érintett sírkertek az Előre Vadásztársaság területéhez tartoznak. Az egyeztetésen több megoldási lehetőség felmerült, végül abban állapodtak meg a felek, hogy a vadásztársaság etetőket helyez ki a nádas közelébe, a katolikus sírkertbe. Ezzel akarták az állatokat egy helyre szoktatni, hogy befoghassák és elszállíthassák őket a területről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában