Mindenki mást hibáztat

2020.02.21. 10:21

Csikktenger a belvárosban

Csikkek hevernek a szegedi belvárosban a járdaszegélyek mentén, a kukák mellett, a megállókban, a parkokban. Van, aki a köztéri kukákat kevesli, mások a csikktartókat hiányolják a szemetesekről – a környezetgazdálkodás igazgatója szerint először a fejekben kellene rendet tenni.

Farkas Judit

Szeged 2020.02.19. sokk a cigaretta csikk és kevés a kuka a városban fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Fotó: Kuklis István

Magyarország elbalkanizálódott, és élvezi – írta egy kommentelő a poszthoz az egyik szegedi Facebook-oldalon, ami a belvárosi csikktengert kifogásolta. Valóban azt látjuk, hogy szériatartozék a csikk az utcákon: ott hever a falak, járdaszegélyek mentén, a megállókban, a szemetesek körül, pocsolyákban – egyetlen darab 1000 liter vizet is be­­szennyezhet. Más ol­­vasónk arra panaszkodott, ke­­vés a köztéri szemetes a belvá­rosban, és a nagy részükön nincs csikktartó. Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától azonban megtudtuk: a nagykörúton belül összesen 575 da­­rab köztéri hulladékgyűjtő edény van kihelyezve.

Nem túl esztétikus szemetes a Kárász utcán, már hiányzik róla a csikkgyűjtő.

Fotó: Kuklis István

A buszmegállókban és a köz­használatú intézmények, üzletek bejáratától számított 5 méteres körzetben tilos dohányozni. Ezeken a helyeken a gyűjtőedényeken nincs külön csikktartó – hacsak nem szerelték rá gyárilag és nem lehet leszerelni. A többi köztéri szemetes nagy részén van külön rész a csikkeknek, vagy – a műanyag kukák esetében – fém csikkelnyomóval látták el. Ha ezen rendesen elnyomják a cigarettát, az beledobható a kukába.

Makrai László szerint először a fejekben kellene rendet tenni ahhoz, hogy ne dobálják el a csikkeket – amiket a díszburkolatról csak nagy teljesít­ményű szívó, seprő géppel le­­het eltávolítani, ez azonban a fugát is rongálja. A Kárász és a környező utcák annak ellené­­re néznek így ki, hogy mindennap kora reggel kézi erővel feltakarítják azokat. Melegebb napokon – fagypont közelében belefagy a víz az alkatrészekbe – seprűs takarítás is van hetente kétszer.

A Kárász utcán, láttuk, raktak ki nagyobb méretű, csikktartókkal is felszerelt, bár nem túl esztétikus kukákat. Egyről már le is törték a csikktartót. A környezetgazdálkodás vezetője elmondta: több milliós nagyságrendűek a károk évente a ki­­helyezett hulladékgyűjtőkben. Nem a rongálás, hanem a csikkek okozta kiégés vezet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában