Fellélegzett a falu

2020.02.01. 16:21

Elkészült az elkerülő út – nagyon várták az apátfalviak

Több mint hárommilliárd forintból épült meg az az elkerülő út, amire már régóta vártak a környékbeliek. Az elmúlt évet a település polgármestere értékelte lapunknak.

Szabó Imre

A polgármester szerint eredményes évet zárt a Maros-parti település. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Apátfalva polgármestere, Szekeres Ferenc a múlt év eredményei között egy olyan beruházást is megemlített, amely több falu számára fontos.

– Átadták az M43-as gyorsforgalmi út nagylaki, keleti elkerülő szakaszát. A közel 2,5 kilométeres új szakasszal és a régi három kilométeres bekötőút felújításával és kiszélesítésével szó szerint fellélegezhet Apátfalva, Magyarcsanád és Nagylak lakossága. A hazai forrásból megvalósuló beruházás több mint 3,3 milliárd forintba került. Ez azt jelenti, hogy Apátfalva minden lakójára több mint 650 ezer forintnyi fejlesztési forrás jutott pusztán az elkerülő út megépítése révén – mondta a polgármester.

A polgármester szerint eredményes évet zárt a Maros-parti település. FOTÓ: SZABÓ IMRE

Voltak Apátfalvának saját sikerei is. Befejeződött például az önkormányzati épületek 184 milliós energetikai korszerűsítése. Ez megoldotta a Dózsa, Rákóczi és Maros utcai óvodaépületek, a polgármesteri hivatal és a sportpálya öltözőjének takarékos energiaellátását megújuló források használatával. Az önkormányzat önerőből valósította meg a belső felújításokat, festéseket, a sportpályánál pedig az öltözők és a kiszolgáló­helyiségek kialakítását. A Magyar Labdarúgó-szövetség támogatásával 55 millióból felújíthatták a műfüves pályát, 9,3 millióból kültéri kondiparkot alakítottak ki a Hunyadi utcai játszótérnél, 7,3 millióból pedig korszerű orvosi műszereket vásároltak. A polgármester hozzátette: 7,1 milliót kaptak szociális tüzelőre, ami 316 családnak segített, és 153 millióból folytatták az értékteremtő közmunkát – olyan feladatokkal, mint a csatornák, utak javítása, gazdálkodás, a varroda fenntartása, betonelemek és utcabútorok gyártása.

– Mindez száz embernek biztosít megélhetést, így idén pályázunk a folytatásra – közölte.

A falu első embere azt a beruházást sem felejtette el szóba hozni, amely a múlt iránti tisztelet szempontjából fontos.

– A román vérengzés 100. évfordulójához igazítottuk a Koszorúzó honvédet ábrázoló I. világháborús emlékmű avatását, amelynek felújítására 4,6 millió forintot nyertünk. Talpazatán 173 hősi halott neve olvasható, a hátoldalára pedig a vérengzés 61 apátfalvi áldozatának nevét vésték fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában