Helyi közélet

2020.02.01. 07:20

Emléktábla Fekete Gyulának

A Szegedi Tudományegyetem vásárhelyi Mezőgazdasági Kara Fekete Gyula születésének 100. évfordulója alkalmából tegnap emléktáblát avatott a kar épületén. A megemlékezést a diplomaátadó ünnepség keretében a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban tartották.

Munkatársunktól

Fotó: Promenad.hu

Fekete Gyula 1920-ban született Jászárokszálláson, diplomáját a Kolozsvári Mezőgazdasági Akadémián szerezte. 1950-ben vette át igazgatói kinevezését a Mezőgazdasági Gimnázium élére. Ettől az időponttól kezdve neve és tevékenysége szorosan összefonódott a vásárhelyi mezőgazdasági szakoktatás kibontakozásával és fejlődésével. Kiemelkedő szerepe volt a felsőfokú Mezőgazdasági Technikum megalapításában, az intézmény igazgatójaként fáradhatatlanul dolgozott a szaktanszékek létrehozásán. 1972-ben létrejött a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola vásárhelyi Állattenyésztési Kara, melynek Fekete Gyula igazgatója, majd főigazgató-­helyettese volt nyugállomány­ba vonulásáig, 1980-ig.

Fotó: Promenad.hu

Életművének, pályafutása legfontosabb alkotásának tekintette a kart. Nyugdíjazása nem jelentette a kapcsolat megszakítását, hosszú éveken át tovább oktatott a Vadgazdálkodási Tanszéken, melyet szintén ő alapított. Sokáig részt vett a kar minden jelentősebb rendezvényén, így ismerték és becsülték fiatalabb munkatársai is. Munkáját számos kitüntetéssel honorálták, legutóbb 2004-ben Hódmezővásárhely Pro Urbe díjjal tüntette ki. Fekete Gyula néhány nappal a 92. születésnapja után hunyt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában