Helyi közélet

2020.02.10. 07:45

Év végére megépülhet az új koraszülött intenzív osztály

Csaknem félmilliárd forintból építkezik az egyetem hamarosan a Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinikán, ahol koraszülött intenzív osztályt alakítanak ki. A teljes régió koraszülött ellátása egy helyen lesz így.

Kiss Anna

A teljes régió koraszülött- ellátása biztosítottá válik Szegeden. Fotó: Török János

Az SZTE SZAKK Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika új szinttel bővül 2020-ban, ugyanis csaknem félmilliárd forintból új koraszülött intenzív osztályt alakítanak ki. Fendler Judittól, a Szegedi Tudományegyetem kancellárjától megtudtuk, hónapokkal ezelőtt kiírták a közbeszerzési eljárást, jelenleg az érvényes ajánlatok értékelése zajlik, terveik szerint másfél hónapon belül megtörténik a szerződéskötés a kivitelezővel.

Saját forrásból építkeznek

Kiemelte, az építkezést saját forrásból valósítja meg az egyetem. Hangsúlyozta, alapvető fontosságú az új egység kialakítása, mivel, azon túl, hogy szinte a teljes régió koraszülött ellátásáért felel az egyetem, a Dél-alföldi Demográfiai Program újabb elemmel bővül, a költözést szükségessé teszi a Gyerekklinika várható bővítése, felújítása. A beruházás év végére készülhet el.

Azonnali ellátás a csecsemőknek

Minden tizedik baba koraszülöttként jön világra a Dél-alföldi Régióban. A babák 8-10 százaléka a 37. betöltött terhességi hét előtt születik meg, ezért is fontos, hogy létrejöjjön az új osztály Szegeden. Erről korábban már Németh Gábor, a Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika igazgatója is beszélt lapunknak. Mint mondta, a klinika legfelsőbb szintjén szeretnék megépíteni a modern koraszülött intenzív centrumot, melyet összekapcsolnak értelemszerűen a klinikával.

A teljes régió koraszülött- ellátása biztosítottá válik Szegeden. Fotó: Török János

Így szinte azonnali ellátásban részesülhet az újszülött, és az édesanyák számára is kedvezőbb, hogy koraszülött gyermekük nem egy másik épületben van, ahogy ez a jelenlegi építészeti elrendezés miatt kialakult. Jelenleg mentő viszi át a koraszülöttet a 200 méterre fekvő Gyerekklinikára. A fejlesztés során, az építkezésen túl, a Családbarát szülészeti programban több speciális eszközt, speciális inkubátorokat is beszereznek, pályázati forrásból.

Képzik a dolgozókat

A koraszülött ellátás kiemelten fontos a társadalom számára, mivel később szülnek az édesanyák, illetve több a mesterséges megtermékenyítéssel fogant csecsemő, ezért az egészségügyi dolgozók támogatása hangsúlyos. A Korábban Érkeztem Alapítvány ennek a missziónak szenteli tevékenységét, szervezésükben tavaly februárban egy speciális kétnapos képzésen vehettek részt a Szegedi Tudományegyetem azon szakemberei, akik a koraszülöttek akut ellátásában tevékenykednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában