Ötödik éve segítik a határvédelmet

2020.02.23. 14:42

Évet értékeltek a határvédő polgárőrök

Megtartotta az Országos Polgárőr Szövetség Határvédelmi Tagozata évértékelő fórumát. Mint a mórahalmi rendezvényen elhangzott: egy év alatt közel hatszáz migránst sikerült felderíteniük, akik megpróbáltak bejutni az országba.

Munkatársunktól

Mórahalmon tartották az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) Határvédelmi Tagozatának évértékelő fórumát, amelyen a tavalyi esztendő eredményeit, eseményeit foglalták össze. Az OPSZ ötödik éve vesz részt a határvédelmi feladatok segítésében. Ez alatt a fél évtized alatt hatalmas eredményeket értek el, amelyet a Határvédelmi Tagozat megalapításával csak tovább fokoztak. Az elmúlt év munkáját Csorba Sándor, a tagozat elnöke foglalta össze. Mint elmondta, a határ­területen működő határvédelmi polgárőrök kiemelt feladata a migráció következtében elkövethető bűncselekmények megelőzése, az illegálisan a határterületi településeken, tanyasi lakott területen megjelent személyek felfedése, követése, esetleges feltartóztatása és jelzése a határrendészet felé.

A migrációs nyomással kapcsolatosan kiemelte: a tavalyi év első fele nyugodt volt, azonban nyártól az illegális határátlépők megjelentek a határ menti településeken, külterületeken, tanyákon, elsősorban a Duna és a Tisza menti területeken. A határvédelmi munkában összesen 86 egyesület 1719 polgárőre vett részt. Több mint 1500 jelzést adtak le és 155 ezer szolgálati órát teljesítettek. Egy év alatt mintegy hatszáz migránst sikerült felderíteniük, akik megpróbáltak bejutni az országba, de a polgárőrök ott voltak, és azonnal jelzéssel éltek a rendőrség felé.

A fórum résztvevői és felszólalói között volt többek között Szilassi-Horváth Jenő rendőr ezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, aki elmondta, az elmúlt három évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül ez a civilszervezet. Mára a rendőrség stratégiai partnere, a közbiztonság egyik alappillérévé vált Magyarországon. Az ezredes méltatta azokat, akik saját szabadidejükből több ezer órát áldozva végzik a határvédelmi feladatok támogatását, részt vesznek a mélységi területek ellenőrzésében. Emellett kérte, hogy a lovas tagozat, mint az egyik legmobilabb, legsokoldalúbban bevethető polgárőr­egység támogassa továbbra is a határvédelmet közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában