A gyerekek mellett az óvónőket is fejleszti Fekete Csabáné

2020.02.21. 15:55

Húsz éve bevált a Sindelar-módszer

Fekete Csabáné fejlesztő óvodapedagógus húsz éve alkalmazza a Sindelar-módszert a zá­­kányszéki Manó-Kert Óvodában.

A. T. J.

Zákányszék – 2020.02.18. Sindelar óvodai felzárkóztató foglalkozás Fekete Csabáné óvónővel az oviban. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba (Illusztráció)

Brigitte Sindelar osztrák pszichológus komplex fejlesztő programja elsősorban az idegrendszeri eredetű tanulási és magatartási zavarok hatékony megelőzésére, illetve a za­­var elmélyülésének megakadályozására szolgál. A Sin­­delar-terápia célja a részké­pesség-gyengeségek következtében kialakuló tanulási zavar megelőzése, illetve az iskolai tanulás előfeltételeinek megteremtése a szükséges képességek ki­­alakításával és megerősítésével.

– Az óvodapedagógia célja a gyerekek személyiségfejlesztése, az iskolai körülményekre való felkészítése, hogy alkalmassá tegyük az iskolai életmódra. Akik az átlagtól eltérnek, lassabb a fejlődési üte­­mük, vagy a magatartásuk­kal van probléma, azt próbáljuk kezelni, amire számos mód­­szer létezik, nekem a Sindelar-módszer vált be, amivel 20 évvel ezelőtt kezdtem el foglalkozni. Nagyon bejött, mert rendkívül hatékony – fogalmazott Fekete Csabáné fejlesztő óvodapedagógus.

Elmondta, az úgynevezett vizsgáló eljárásra épül az egyéni fejlesztőprogram játékos formában, amit ötéves kor felett alkalmaznak, és napi 5–10 perces elfoglaltsá­got jelent. Fekete Csabáné egy konkrét esetet felidézve el­mondta, volt egy gyerek, akinek azért volt magatartásproblémája, mert nem volt barátja, ezért párban kezdett el foglalkozni vele. Egy fiúról és egy lányról volt szó, akik – mint később kiderült – az általános iskolában is barátok maradtak.

– A kollégáim támogatásá­val az egész óvodára kiterjesztettük, és a jövőben a töb­­bi kistérségi intézmény is megismerkedhet majd ezzel a programmal – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában