Világszínvonalú emlőszűrő készülék

2020.02.21. 20:38

Minél korábban felismerik az emlőrákot, annál sikeresebben gyógyítható

Háromnapos nemzetközi emlődiagnosztikai továbbképzést szervez a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó radiológus szakorvosoknak, mammográfiai szakasszisztenseknek.

Kovács Erika

– Szatmárnémetiben dolgozó kollégáinkkal közösen pályáztunk, többek között a prevenci­­ós tevékenység fejlesztésére. Ennek a pályázatnak a része a háromnapos kurzus is, amely az emlőrákszűréssel, diagnosztikával foglalkozik – mondta Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely–Makó igazgató-főorvosa.

– Tabár László személyében olyan professzort hívtunk meg, aki világszinten elismert szaktekintély. A magyar szárma­zású radiológusprofesszor Svéd­or­­­szágban dolgozik. Ő volt a megalapozója a szakmának, amelynek kiváló oktatója is. Ez a harmadik kurzusa Vásárhelyen. Részben magyar, részben külföldi, romániai és szerbiai kollégáknak tart előadásokat.

Tabár professzor kiemelte, az emlőrákgyógyítás története mindössze 40 éves. Bár az első emlőrákot már 5000 éve diagnosztizálták, 1970-ig nem tudták a gyilkos kór kimenetelét befolyásolni. A hetvenes években azonban forradalmi változás történt, felfedezték az alacsony dózisú mammográfiás vizsgálatot, ami lehetővé tette a tünetmentes nők vizsgálatát.

– Negyven év kemény munkával elértük, hogy megfeleződött az emlőrák-halálozás aránya a vizsgálaton részt ve­­vők között. Szeretnénk, ha a nők minél nagyobb számban vennének részt a szűréseken – mondta Tabár László.

A vásárhelyi kórház az or­­szágban elsők között vásárol egy új emlődiagnosztikai be­­rendezést. A zsíremlőben a mammográfiás vizsgálat ki­­szűri a kóros elváltozást, a tö­­mör emlőben viszont elvétheti. A 3 dimenziós automatizált ultrahangos készülék elől azonban nem marad rejtve a legkisebb probléma sem. Az így készült felvétel az emlő szerkezetét jeleníti meg, strukturális információt ad a szakemberek­nek. Hamarosan Hódmezővá­sárhelyen is elérhető lesz a forradalmian új vizsgálati mód­­szer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában