A kútfúrás Domaszéken is zajjal jár – egészen a jövő hét végéig tart

2020.02.14. 13:05

Olajat keres a MOL

Kutatófúrásba kezdett a MOL Domaszéken, cél a 3200 méter mélység elérése. Azt, hogy hol van olaj, illetve van-e egyáltalán, geológus állapítja meg, folyamatosan figyelve, vizsgálva a kitermelt mintákat a mobil laboratóriumban.

Kovács András

Domaszék, 20200213. Kutatófúrásba kezdett a faluban a MOL. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– A MOL 2017 januárjában felvette a kapcsolatot önkormányzatunkkal, annak érdekében, hogy a fúráspont előkészítő munkái és maga a kutatófúrás minél kisebb terhelést jelentsen majd az érintett lakosságnak – mondja Sziráki Krisztián.

A domaszéki polgármester hangsúlyozta, a fúráspont megközelítéséhez is közösen jelölték ki azt az útvonalat, amely a lehető legkevesebb zavaró hatással jár. Mivel ennek jelentős része szilárd burkolattal nem rendelkezett, a MOL 2018 decemberében a számított forgalomterhelésre méretezve megerősítette az utat a Gólyahír út–Sárkányhegy utca–Harang utca és az Egyenlőség utca folytatásában a toronyig.

3200 méterig fúrnak le. Fotó: Frank Yvette

Sajnos a beavatkozás következménye az lett, hogy az érintett útszakaszok anyaga jelentős „kiporzást eredményezett”, és ezzel kapcsolatban az önkormányzathoz is számos panasz érkezett. – Ezt jeleztük a MOL illetékesei felé, a társaság folyamatosan igyekezett és igyekszik ma is kisebb-nagyobb beavatkozásokkal enyhíteni a problémát.

A fúráspont előkészítéséhez kapcsolódó megnövekedett teherforgalomra is érkezett néhány lakossági panasz, ezek főleg gyorshajtást és a kijelölt útvonaltól történő letérést nehezményezték – mondta a polgármester.

A fúrás megkezdését követően a monoton zajhatást panaszolták néhányan, amit az önkormányzat szintén továbbított a MOL-nak. Ennek elhárítására, csökkentésére az áramellátást biztosító, dízelmeghajtású generátorok elé a belterület irányába zajvédő falat épített a társaság. Sajnos a toronyban mozgó meghajtóegység zajszigetelése technikailag nem oldható meg, ez a munkák befejezéséig okoz még némi kellemetlenséget.

A MOL legfrissebb tájékoztatása szerint a komoly zajhatással járó fúrást várhatóan a jövő hét végéig befejezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában