Új értesítési rendszert tesztel a Magyar Posta

2020.02.14. 15:35

Papír helyett SMS-ben vagy e-mailben érkezhet az üzenet

A legtöbb külföldről rendelt termék még mindig Kínából származik és ezek többsége közönséges levélküldeményben érkezik Magyarországra.

K. A.

Szeged – 2020.02.13. Csomagok kiadása és feladása a Nagyposta épületében a Deák Ferenc utca felől. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Bár a koronavírus apasztotta számukat, a legtöbb külföldről rendelt termék még mindig Kínából származik és ezek többsége közönséges levélküldeményben érkezik Magyarországra. Mivel méretük és alakjuk miatt – 324×229×50 milliméteres határt meghaladóak – ezek az árut tartalmazó levelek gyakran nem férnek bele a postaládába, a kézbesítő egy értesítőt hagy a küldemény átvételi lehetőségéről.

Ezt a hagyományos rendszert modern digitális megoldással váltja ki a Magyar Posta, SMS-ben vagy e-mailben fogja értesíteni a címzettet. Mindez egyelőre tesztüzemben működik február elejétől egy-egy fővárosi kerületben és néhány vidéki városban, köztük Szegeden. Fontos, hogy a megszokott papíralapú értesítő helyett azoknál a külföldi küldeményeknél érkezik majd elektronikusan az értesítés, ahol a megrendelő megadta a mobiltelefonszámát vagy az e-mail-címét, és ezt a csomagoláson fel is tünteti a küldő webáruház.

Szegeden is teszteli a posta az új rendszert. Fotó: Karnok Csaba

Így nem este otthon, a levélláda mindennapos rutinellenőrzésekor tudjuk meg, hogy akár már aznap átvehettük volna a megrendelt terméket, hanem már reggel olvashatjuk az SMS-ben vagy az e-mailben és akár ebédidőben elugorhatunk a megadott postára átvenni. A küldemény az SMS vagy e-mail felmutatásával vehető át. Fontos tudni, hogy ha a csomagoláson nincs feltüntetve egyik vagy másik elérhetőség, akkor – értelemszerűen – továbbra is papíron kapjuk a postaládába az értesítést.

A Magyar Posta a rendszer teszteléséről a lakosságot az érintett postákon, plakátokon tájékoztatta, a próbaidőszakot követően, a tapasztalatok birtokában a fejlesztés országos kiterjesztése is várható. Hangsúlyozzák, az új értesítési rendszer nem érinti a nemzetközi könyvelt – ajánlott – kategóriába tartozó küldeményeket, ezeket változatlanul háznál kézbesíti a Magyar Posta és sikertelenség esetén papíralapú értesítést hagy hátra a kézbesítő a címzett levélszekrényében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában