Helyi közélet

2020.02.19. 07:35

Prevencióra szövetkeztek a szegedi háziorvosok

Ingyenes szűrővizsgálatokkal, tanácsadásokkal és egészségnapokkal várja a szegedieket a Prevent-ív Praxisközösség. Céljuk a betegségek megelőzése.

K. A. R.

Illusztráció: Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Magyarországon a szűrővizsgálatok 18 éves kor után önkéntesek, így a felnőtt háziorvos leggyakrabban már csak az akut vagy a kialakult krónikus betegség gondozása miatt találkozik pácienseivel. A magyar népegészségügyi mutatók kedvezőtlen alakulásában je­lentős szerepe van az egyéni egészségtudatos életmód és az egészségügyi ismeretek hiányának, a szűrővizsgálatokon való alacsony részvételnek is. A tendencia javítása érdekében összefogtak a szegedi háziorvosok, és egy pályázat segítségével megalakult Szegeden a Prevent-ív Praxisközösség, amelynek tagjai elsősorban a prevenciós tevékenységüket szeretnék erősíteni.

Öt gyermek- és öt felnőttpraxis harmincöt prevenciós szemléletű szakembere dolgozik céljaik megvalósításáért húsz hónapon keresztül. A projekt szakmai vezetője Barna Ilona Márta felnőtt háziorvos és Rósa Ágnes gyermekorvos, akiktől megtudtuk, a napi mun­­kától elkülönülten szervezik az úgynevezett prevenciós rendeléseket.

Beszámolójuk szerint először egy egészségiállapot-felmérő kérdőívet töltenek ki a páciensek, majd ennek eredménye alapján a prevenciós rendelésen megbeszélik a beteggel, hogy mi a teendője, illetve milyen ingyenes pluszszolgáltatásokat vehet igénybe. Például egy túlsúlyos be­­teg, aki ezen változtatni akar, elmehet dietetikushoz vagy tornázni, valamint egészségfelelőssel is konzultálhat az életformaváltásról. Ezt követően ellenőrző vizsgálatokkal kontrollálják az eredményeket, segítik tovább a pácienseket.

A praxisközösségnek egészségfejlesztő funkciója is van, így egészségnapokat tartanak Szegeden. Ezekkel a sportolás­­ra, az egészséges életmódra és a prevencióra hívják fel a fi­­gyelmet. Március 21-én 10 órától is lesz egészségnap a Pulz utca 33. szám alatt, ennek fókuszában a melanoma áll majd, az érdeklődők ingyenes szűréseken vehetnek részt, ez viszont regisztrációhoz kötött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában