400–450 elhagyott, illetve használaton kívüli jármű lehet a városban

2020.02.27. 16:55

Van, aki már elvitte a roncsautóját

Megijedtek azok az autótulajdonosok, akik már hónapok, esetleg évek óta a szegedi parkolókban tárolják nem használt kocsijaikat, hogy megbüntetik őket, és elviszik a járművet. Már több autót is elvitt a gazdája, ehhez pedig sokszor nem kellett más, csak hogy az SZKT küldjön egy levelet neki.

Suki Zoltán

A Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) ügyvezető igazgatójának is szúrják a szemét azok a szegedi parkolókban hagyott kocsik, amik néha már csak egy romhalmazra emlékezetnek. Majó-Petri Zoltán a Délmagyarországnak azt mondta, hogy ő a Dáni utcában látott hónapokig egy elhagyott autót. Egy német kocsi volt, amit valószínűleg eladni hoztak, de nem jöhetett össze az üzlet. Így inkább hagyták az utcán, az egyik parkolóban tovább pusztulni. Ez az autó a napokban eltűnt az utcáról, és ami az érdekes, hogy nem az SZKT vitette el, hanem a tulajdonosa. Mégpedig valószínűleg azért, mert kapott egy levelet a közlekedési cégtől, hogy ha nem lép, akkor ők viszik el a járművet.

Van egy adatbázis

Ennek a levélnek a megírását egy tavaly elfogadott rendelet tette lehetővé. A tavalyi utolsó közgyűlésen döntöttek arról, hogy idén elszállíthatják a közterületekről az évek óta ott álló autókat. Eddig csak a rendszám nélkülieket vihették el, most ez változik. A közterület-felügyelők hozzáférnek majd egy adatbázishoz, és ha azt látják, hogy nincs műszaki vizsga a kocsin, akkor elvihetik.

Az elfogadott jogszabály kétféle roncsautót különböztet meg. Az elhagyott járművek azok, amelyeknek nincs műszaki vizsgájuk, és azt sem lehet tudni, hogy ki volt a tulajdonosuk. A másik pedig a használaton kívüli jármű. Ezeknek lehet tudni a tulajdonosukat.

A rendelet elfogadása után a roncsautók elszállítása nem túl bonyolult. A közterület-felügyelet munkatársai egy figyelmeztetést raknak a kocsikra, amin az van, hogy ha a tulajdonos nem viszi el tíz napon belül a közterületről, akkor majd megteszik ők.

Több száz jármű

Az előterjesztésben egyébként az is szerepelt, hogy a közterület-felügyeleti csoport szerint 400–450 ilyen jármű lehet a városban. A legtöbb gondot Tarjánban, Odesszán és Rókuson, de Tápén, Alsóvárosban, Szőregen és Újszegeden is gondot okoznak az elhagyott kocsik.

Majó-Petri Zoltán korábban azt mondta, hogy ha a gépjárművet közterületen, de nem a fizetőparkolási övezetben tették le, akkor nem tudtak mit csinálni vele. A közhasználatú zöldterületeken várakozó autók tulajdonosaira 5–50 ezer forint közötti helyszíni bírságot szabhatnak ki, de ezek szerint, aki „csak” parkolóhelyet foglalt, azt bármeddig megtehette. Azaz tehette január 1-ig.

Maguktól elviszik

Úgy tudjuk, hogy jelenleg már több száz ügy van folyamatban az elhagyott autók miatt. Azaz ennyi levelet küldtek ki a tulajdonosoknak, hogy vigyék el a kocsikat. Az elfogadott rendelet megelőző hatása pedig már érezhető, mert nem a Dáni utcában parkoló kocsi az egyetlen, ami eltűnt az utcákról, miután kimentek az első felszólító levelek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában