Ne spóroljunk az átvizsgáláson!

2020.02.24. 16:40

Ingyen utánanézhetünk a használt autó előéletének a világhálón

Sorozatunkban legutóbb a használt autók vásárlásával kapcsolatos kérdésekre, felvetésekre válaszoltak a fogyasztóvédők. Folytatva a sokakat érintő témát, a szakemberek összefoglalták, mire figyeljünk, hogy ne legyen nagyobb baj.

K. A.

Mi is nézzük meg az autót, de jobb, ha szakemberre bízzuk.

Fotó: FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Figyeljünk arra, kitől vásároljuk az autót! Miért fontos ez? Amennyiben magánszemély tulajdonostól vesszük a kocsit, nem támogatnak bennünket a fogyasztóvédelmi jogszabályok. Ugyanakkor a gépjármű-­kereskedésből vásárolt autó esetén is figyeljünk arra, hogy ki szerepel az adásvételi szerződésen eladóként. Előfordulhat, hogy az autókereskedő egy magánszemély bizományban a telepen hagyott gépjárművét értékesíti. Az eladó cég, vállalkozás adatait is érdemes ellenőrizni az ingyenes e-cegjegyzek.hu oldalon, hogy ne érjen bennünket kellemetlen meglepetésként egy folyamatban lévő felszámolási eljárás.

Bizonyítási kényszer

Legyünk tisztában a kelléksza­vatossági szabályokkal. Amennyiben autókereskedő cégtől vásároltuk a kocsit, leg­­alább egy év szavatossági fe­­lelősség terheli az eladót. Ennyi időnk van az esetleges rejtett hibák miatt – amit kellő gondosság és szerelő szomszéd ellenére sem vehettünk észre a vásárláskor – panasszal élni. A kellékszavatossági időszak első hat hónapjában a jótálláshoz hasonló a jogi helyzet. A kereskedő hiba esetén csak akkor mentesülhet a javítás/csere/vételár visszafizetés kö­­telezettsége alól, ha független szakvéleménnyel kimenti ma­­gát. Vagyis kétséget kizáróan bizonyítja, hogy a hiba – vagy annak oka – még nem volt meg a vásárláskor, illetve azt a rendeltetésellenes használat okozta. E felelősség bármilyen kizárása semmis!

Mi is nézzük meg az autót, de jobb, ha szakemberre bízzuk.
Fotó: FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fontos a próbaút

Ne akarjunk spórolni az autó át­­­vizsgálásán. Nem elég csak körbejárni az autót, és esetleg elmenni vele egy pár perces próbaútra, ahol sokszor még azt sem teszik lehetővé, hogy mi vezessünk. Kérjük az eladót, hogy biztosítsa annak lehetőségét, hogy saját költségünkre egy általunk választott szervizben komolyabban átvizsgálják a kocsit. Amennyiben ehhez nem akar hozzájárulni az eladó – legyen az kereskedő vagy magánszemély –, inkább keressünk másik járművet.

Előélet, kilométeróra

Látogassunk el a nyilvantarto.hu oldalra, és használjuk a gépjárműadat-lekérdező ingyenes online szolgáltatást. 2019 januárjától díjmentesen elérhető többek között az adott kocsi eredetiségvizsgálatának képi dokumentációja, és az, kötődik-e hozzá káresemény. De nyilvánosak az autó alapvető műszaki adatai, forgalmazási korlátozásai, valamint a járműnyilvántartásban szereplő kilométeróra adatai is.

Volt már gondja élelmiszer-jelöléssel?

Figyel arra, hogy magyar terméket vásároljon? Járt már úgy, hogy nem tudta megállapítani valamelyik élelmiszer származási helyét? Tudja értelmezni a jelölést a tojáson, figyeli a sajtokon az előállítási módot vagy a húskészítményeken az összetevőket? Volt már gondja energiamentes vagy zsírszegény határértékekkel? Ossza meg velünk panaszát, mi pedig megkérdezzük fogyasztóvédelmi szakértőinket. Sorozatunk partnere a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda – leveleiket a panaszfal@delmagy­ar.hu címre várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában