Napelemes áramot tárolnak

2020.02.20. 14:52

Zsombón indított okos hálózat mintaprogramot a közművek

A tesztüzemben működő akkumulátoros energiatároló napközben feltöltődik, az esti, nagyobb energiafelhasználású órákban pedig kisül, azaz visszatáplál a hálózatba. Ezzel segíti azt, hogy a feszültség az engedélyezett tartományon belül maradjon.

K. A.

Fotó: Kuklis István

Okos hálózat mintaprojektet indított az MVM Csoporthoz tartozó NKM Áramhálózati Kft. Zsombón, a rendszert csütörtökön adták át ünnepélyesen a Gárdonyi utcában. Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az eseményen hangsúlyozta, forradalmi változás indult el a villamosenergia-szolgáltatás területén, megjelent az ügyfél és felemelte a hangját. Erre figyelniük kell, és ezzel a hálózatfejlesztés logikájában is lépést kell tartani.

Második az országban

– A karbonsemlegesség elérése érdekében a fotovoltaikus erőművek terjedése gyors fellendülés előtt áll, ezért a hálózati működést át kell gondolni, megoldást kell találni az energia tárolására háztartási és ipari méretekben is – mondta az elnök-vezérigazgató. Megtudtuk, a zsombói a második ilyen előremutató beruházás Magyarországon, a társaság korábban Kecelen is telepített közcélú energiatárolót a hálózati feszültség szabályozásához.

A új energiatároló Zsombón. Fotó: Kuklis István

Mint két Tesla

Alkér Zoltán, a társaság infrastruktúra vezérigazgató-helyettese elmondta, a Zsombón elindított mintaprogram célja, hogy a kiépített okos hálózat segítségével megismerjék az ügyféligényeket. A kísérletbe, a tesztüzembe bevont háztartásokat okos mérőkkel szerelték föl, az áramerősséget és a feszültséget figyelő szenzorokat helyeztek el a hálózatban, akkumulátoros energiatárolót és elektromosautó-töltőt telepítettek.

A tároló kapacitása 140 kWh, amit úgy szemléltettek az átadón, hogy egy elektromos autó, például a Tesla akkumulátora 80–85 kWh. Ez nem tűnik soknak, különösen ahhoz képest, hogy mekkora klimatizált házikót kapott a településen, ám a kis épület ezen kívül sok mindent rejt még.

Feltöltődik, kisül

Megtudtuk, hogy egy transzformátor körzethez tartozó mintaprogramban 2,5 kilométeres hálózat kapcsolja össze a 180 fogyasztóhoz tartozó csatlakozásokat. A területen 15, napelemes rendszert működtető ügyfél táplál vissza elektromos energiát a hálózatba. A még csak tesztüzemben működő akkumulátoros energiatároló napközben feltöltődik, az esti, nagyobb energiafelhasználású órákban pedig kisül, azaz visszatáplál a hálózatba. Ezzel is segíti azt, hogy a hálózati feszültség az engedélyezett tartományon belül maradjon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában