Helyi közélet

2020.03.24. 13:10

A bábok feloldják a gyerekek lelki terheit

Kényszerű helyzethez alkalmazkodva szín­­házak költöztetik a meséket online térbe, míg mások, mint a vásárhelyi Mazsola Bábcsoport óvónői is, várják a személyes ta­­lálkozások varázsát.

Munkatársunktól

Március 21-én a bábszínházi világnapot ünnepeltük – igaz, csak az online térben. ILLUSZTRÁCIÓ: TÖRÖK JÁNOS

– A báb műfaja soha nem megy ki a divatból, örök témákkal dolgozhatunk fennállásunk lassan tizenötödik évfordulójához közeledve is – mesélte Szabóné Albert Klára, a vásárhelyi Mazsola Bábcsoport jelenlegi vezetője, az újvárosi Nádor utcai Óvoda óvónője. Elmondta, hogy a csoportok az előadások után bemehetnek a paraván mögé, megleshetik a kulisszatitkokat, amit épp annyira élveznek, mint az előadást.

Március 21-én a bábszínházi világnapot ünnepeltük – igaz, csak az online térben. ILLUSZTRÁCIÓ: TÖRÖK JÁNOS

– Kíváncsiak, miként keltjük életre a mesehősöket. És ne felejtsük el, a bábjátékok fej­­lesztik a személyiségüket, be­­leélhetik magukat a vágyott szerepekbe. Kifejezhetik sérüléseiket, legnagyobb félelmeiket, szorongásukat és örömüket, a bábok mögé rejtőzve megnyílhatnak mások előtt. A gyerekek így biztonságban érzik magukat, elfelejtik a kiszolgáltatottság ér­­zését, ami segít feloldani terheiket – magyarázta.

A bábcsoport öt tagja – Vári Katalin, Légrádiné Uzonyi Szilvia, Kardos Beáta, Gaál Enikő és Szabóné Albert Klára – várja, hogy ismét előadhassák az örökké népszerű állatmeséket és más előadásaikat.

Mindeközben a Kolibri Színház művészei nap mint nap egy-egy mesével, verssel vagy dallal jelentkeznek, amelyeket saját otthonukban, mobiltelefonnal vesznek fel a veszélyhelyzeti időszakban. A MobilMesék a színház YouTube-­csatornáján és Facebook-oldalán követhetők naponta 15 órától. Ezenkívül felvételről időről időre közzéteszik legnépszerűbb előadásaikat, és online drámapedagógiai foglalkozásokat terveznek.

Címkék#online#bab

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában