Helyi közélet

2020.03.31. 20:01

A bezárt rendelők az online térben működnek tovább

Online szakorvosi konzultációkkal segíti egyre több magánrendelő pácienseit abban, hogy a koronavírus miatti átmeneti időszakban se maradjanak teljesen ellátás nélkül.

Timár Kriszta

Szeged, 20200330. Egyre több szakorvos tér át az online rendelésre a magánszférában. Képen: Kocsis András fogszabályzó orvos. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yette

A koronavírus-járvány miatt mostanra szinte minden ma­gánrendelő bezárt, hiszen csak a sürgősségi esetek ellátására van lehetőség. Csakhogy a fo­lyamatban lévő kezelések és a felmerülő panaszok miatt továbbra is sokaknak szüksége lenne orvosi tanácsokra. Ezt fel­­ismerve az utóbbi egy hétben egyre több helyen indították el az online konzultációt. Ennek lényege, hogy a betegek internetes kapcsolatba tudnak lépni egy szakemberrel, esetleg meg is tudják neki mutatni leleteiket vagy tüneteiket, ezek alapján pedig az orvos el tudja dönteni, hogy elégségesek-e az otthoni kezelési módok.

Csongrád megyében elsőként Kocsis András fogszabályzó szak­­orvos indította el magán­praxisában az online rendelést, kollégája egy hete fogadja Skype-­­on a pácienseket. – Elsősorban azért vágtunk ebbe bele, mert fe­­lelősséggel tartozunk azokért, akiknek már elkezdtük a kezelését.

Fontosnak tartjuk, hogy a mostani helyzetben is azt érezzék, hogy mellettük állunk és nem hagyjuk magukra. A szolgáltatást ezért is tettük ingyenessé, hiszen ez a segítségről szól – fogalmazott a szakember. Mint mondta, szakterülete abból a szempontból szerencsés, hogy ha a fogszabályzó néhány hónappal tovább van fent, illetve azon egy ideig nem állítanak, akkor sem okoz kárt. – A skype-os konzultációkat Varga Csaba fogszabályozó szakorvos vezeti, és eddig csak pozitív tapasztalatunk volt. Előfordul, hogy a páciensek megijednek egy-egy felmerülő probléma miatt, ilyenkor jól jön, hogy van, aki megnyugtatja őket – mesélte.

Az online szakorvosi rende­lés mint új ellátási forma egyébként még csak most kezd be­­indulni, egyelőre főleg csak fővárosi magánrendelők ismerték fel az ebben rejlő lehetőségeket. A fogászat mellett a pszichológia és a dietetika még az a terület, ahol ezt már többen alkalmazzák, de gyakorlatilag szinte bármely szakrendelésnél megvalósítható. A legtöbb intézmény ezekért a konzultáció­kért ugyanúgy pénzt kér, mint a személyes ellátásért, a díjak azonban jóval kedvezőbbek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában