Vigyázzunk a saját és mások egészségére

2020.03.17. 11:45

A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás

Az új koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Vigyázzunk a saját és mások egészségére, ebben segítenek a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs tanácsai.

Munkatársunktól

Illusztráció: Pixabay

Mik azok a koronavírusok?

A nevüket az elektronmikrosz­kóppal látható, koronára em­­­lékeztető, felszíni kitürem­kedéseik alapján kapott ko­­­­ronavírustörzsek alapvetően az állatoknál fordulnak elő, né­­melyek képesek az emberben is fertőzést okozni. Az 1960-as évektől ismert kórokozók, a koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek. Az új ko­­ronavírus által okozott betegséget COVID-19-nek nevezik.

Mik a tünetei az új koronavírus által okozott megbetegedésnek?

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, láz, köhögés, légszomj, izomfájdalom és fáradékonyság jelentkezhet. Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tü­­dőgyulladással, heveny légzé­­si elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezéssel), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben, például magas vérnyomásban, szív- és érrendszeri betegségben, cukorbetegségben, májbetegségben, légzőszervi betegségben vagy daganatos betegségben szenvednek.

Hogyan terjed az új koronavírus?

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bi­­zonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Hogy lehet gyógyítani az új koronavírus okozta megbetegedést?

Jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak, például oxigénterápiát, folyadékegyensúly helyreállítását, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszereket, szükség esetén légzéstámogatást.

Mit tegyek a megelőzés érdekében?

A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata. Különösen ja­vasolt a mosdó használatát követően és étkezés előtt. A maszk önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához, ám viselése mások védelme érdekében szükséges, ha valaki légúti tünetektől szenved. Amennyiben valamilyen alapbetegsége (magas vérnyomás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegség, légzőszervi betegség, májbetegség, daganatos betegség) van, saját védelme érdekében viseljen maszkot. Ha köhög vagy tüsszent, használjon pa­­pír zsebkendőt, azt használat után azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson vagy fertőtlenítsen kezet.

Milyen fertőtlenítőszerek hatásosak az új koronavírussal szemben?

A koronavírusok hatástalanításához vírusölő hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert. Szellőztessen gyakran.

Szükséges-e tartós élelmiszereket nagyobb mennyiségben beszerezni?

A lakossági ellátás kiegyensúlyozott, a készletek biztosítják a kiskereskedelmi forgalomban esetlegesen, rövid időre jelentkező hiányok pótlását. Gondol­­ja végig saját szükségleteit, és annak megfelelően intézze vá­sárlásait.

Mi a teendő, ha azt gondolom, hogy az új koronavírussal fertőződtem?

Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja, és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, akkor haladéktalanul hívja fel háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyi­két. A szakemberek feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját.

Min­­denképpen jelezze, ha ön vagy önnel kapcsolatban álló járt olyan országban az elmúlt két hétben, ahol új koronavírus-járvány zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában