Különböző módokon támogatják a válságágazatokat

2020.03.25. 11:29

Adókönnyítések segítik a túlélést

A járvánnyal kapcsolatos társadalmi és gazdasági korlátozások nyomán világszerte rengeteg vállalkozás kerül rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe. A nemzeti kormányok – ahogy nálunk is – a vállalatok segítségére siettek adókönnyítésekkel.

K. A.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A járvánnyal összefüggő biztonsági intézkedések számos ágazatot rendkívül súlyosan érintenek Európa-szerte, és ez alól Magyarország sem kivétel. A fogyasztás visszaesése, a turizmus és számos kulcsfontosságú gyár leállása, a vendéglátóhelyek bezárása, az üzletek korlátozott nyitvatartása nyomán sok vállalkozás került nehéz helyzetbe. Az egyes államok az adózással összefüggően igyekeznek gyors segítséget nyújtani.

Fizetési könnyítés

Spanyolország fizetési könnyítést ad a 30 ezer euró alatti adótartozásra, valamint bizonyos forgalom alatt olyan adónemekre is, amelyekre eddig nem. Csehországban csökkentett illeték mellett valósul meg ugyanez, valamint bizonyos összeghatár alatt nem bírságolnak a bevallási határidők elmulasztása miatt. Belgiumban a spanyolokhoz hasonló fizetési könnyítést adnak, valamint az adófizetési késedelemnél nincs kamat és halasztják a bírságolást is.

Áfacsökkentés

Bulgáriában a bevallási és fizetési határidőt kisebb késedelmi kamattal terjesztették ki. Finnország március 1-jére visszamenőleg csökkentette a késedelmi pótlékot, valamint az évközi társaságiadó-előleg módosításáról döntöttek. Romániában kamatmentesen lehet halasztani a vagyonszerzési és öröklési illetékek befizetését.

Franciaország lehetőséget ad az utolsó törlesztőrészlet visszaigénylésére, illetve az önfoglalkoztatók adóbefizetéseinek – amilyen például Magyarországon a kata vagy az ekho – halasztására is. Norvégiában az idei veszteség visszamenőleg elszámolható a 2018–2019-as nyereséggel szemben. Emellett 12-ről 8 százalékra csökkentették a kedvezményes áfakulcsot és eltörölték a légiutas-különadót.

Moratórium

Hazánkban is számos könnyítést jelentett be a kormány, ilyen egyebek között a hiteltörlesztési moratórium és THM rögzítése, a lakosság és az üzleti szektor megsegítésére. A legsúlyosabban érintett ágazatoknál csökkentették a járulékot, könnyítették egyes katás vállalkozók kötelezettségeit. Elengedték a turizmusfejlesztési hozzájárulást és a válságágazatokban megtiltották a bérleti díj növelését és a szerződések felmondását. Március 23-án bejelentették a katamentesség körének újabb bővítését, a taxisok után további 81 480 kisvállalkozónak ad június 30-áig mentességet a kormány. Ezenfelül döntöttek a kilakoltatások, lefoglalások és az adóvégrehajtások felfüggesztéséről, valamint a lejáró gyes- és gyed-jogosultságok fenntartásáról.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában