Amikor a napi rutin megváltozik

2020.03.23. 17:30

Segítik az autizmusban érintettek felkészítését a veszélyhelyzetre

Az autizmusban érintetteknek különösen ijesztő a hirtelen megváltozott élethelyzet. Az egészségügy és az Autisták Országos Szövetsége összefogásában rohamtempóban készülnek a családokat segítő módszertani dokumentumok.

Tábori Szilvia

Dolgoznak a segítő anyagok készítésén. ILLUSZTRÁCIÓ: BÚS CSABA

Fotó: Bús Csaba

– Az autizmussal élők felkészítése a váratlan helyzetekre még az oktatásuk folytonosságánál is jelentősebb feladat – összegezte kérdésünkre Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke. – A megszokott életritmusunk felborult, ahogy az emberek viselkedése is. Az érintetteknek még ijesztőbb a megváltozott környezet, hiszen már a szokásostól eltérő megelőző kézmosást is stressz kísérheti. Az autizmus a kommunikáció, a rugalmasság és az ingerfeldolgozás területén okoz kihívásokat, amely készségek elengedhetetlenek a mostani helyzet helyes értelmezéséhez, a szorongások, pánik elkerüléséhez – hangsúlyozta. Hozzátette, különböző mértékben, de képesek megérteni a megváltozott élethelyzeteket, és képesek aktívan együttműködni a betegség megelőzésében és kezelésében.

Kórházi kiskönyv a kezelésekhez

Az autizmusban érintett személyeket főként a vizuális módszertani anyagokkal támogathatják, ám a használatban lévők nem a mostani veszélyhelyzetre ké­szültek – mondta Kővári Edit. Ép­­pen ezért egy közel harmincfős stáb az egyesület weboldalán elérhe­­tő tájékoztató és szakmai, módszertani támogatást nyújtó tartalmak fejlesztésén dolgozott. A kórházi kiskönyv kitöltésével pedig az autisták kezelésekor segíthetik az egészségügyi dolgozókat. Feltüntethetők például a stresszt okozó és azt feloldó módszerek, a fájdalom kifejezése, az érzékeléssel kapcsolatos speciális szükségletek.

Autisták digitális oktatása

A megváltozott élethelyzetre va­­ló felkészülés mellett az autisták online oktatását is folytatják. – Az iskolákban kétféle végletet tapasztalunk – foglalta össze az országos egyesület elnöke. – Felkészült gyakorlati szakemberek hihetetlen kreativitással támogatják a családokat számtalan intézményben, de olyat is látunk, hogy kevésbé gyakorlott oktatók segítik az otthoni tanulást, ám ez olykor kevés a szakmai munkához.

Vásárhelyen sikerült a digitális átállás

– Három napig gőzerővel dol­goztak a digitális átálláson – mondta Kissné Hatvani Erika, a hódmezővásárhelyi, sajátos nevelési igényű gyerekeket foglalkoztató Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskola igazgatója. A családok nagy igyekezettel állnak helyt, ám nem mindennel boldogulnak. Az autizmussal élőket külön, személyre szabottan segítik szakemberek, a szabálytartást igénylő gyerekeknek az iskolai rendhez hasonló napokat biztosítva. – Az intézményben interaktív táblával dolgozunk, a pedagógusok informatikai felkészültsége tehát kiváló, a családok in­­formatikai felszereltsége is megfelelő. A vártnál jobban sikerült az első hét – tette hozzá.

 

Hogyan tudom kifejezni a fájdalmat?

Az Autisták Országos Egyesülete weboldalán (www.aosz.hu) megtalálható legfontosabb információk (Az Autisták Országos Szövetsége, az ELTE Autizmus Szakmódszertani Kutatócsoportjának szakértői és hallgatói, az Autizmus Alapítvány szakértői, a Bethesda Gyermekkórház szakápolói és további autizmusban jártas szakértők által kidolgozott anyag)

  • Koronavírus fertőzéssel kapcsolatos legfontosabb információkról szóló autizmus-specifikus tájékoztatók, az élethelyzetek megértéséhez, megelőzéséhez, a megbetegedés, esetleges kórházi kezelés során előforduló tevékenységek önálló végzéséhez, vagy a kezelésekben való együttműködést segítő autizmus-specifikus támogatások találhatóak letölthető változatban.
  • Letölthető egy kórházi kiskönyv, amely az autista személyről szóló legfontosabb információkat gyűjti össze, ha az autista személy az őt jól ismerő családtagjaitól, segítőitől a fertőzés miatt átmenetileg elszakadna.
  • Ajánlást tartalmaz a köznevelés számára az autista gyermekek digitális távoktatásához.
  • Az autista személyeket segítő vizuális támogatások rendszerét és alkalmazását segítő, könnyen érthető módszertani összefoglaló található.
  • A weboldal folyamatosan bővülő tartalommal segíti a családokat, szakembereket és egészségügyi intézményeket, az éppen aktuális eljárásrendhez igazodó naprakész tartalmakkal, a jelenlegi helyzetben kialakított gyakorlatok folyamatos bővítésével várja a látogatókat.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában